(P) Păreri PEFOC - învățăm de la specialiști cum se construiește un șemineu de la A la Z

(P) Păreri PEFOC - învățăm de la specialiști cum se construiește un șemineu de la A la Z

În rândurile care urmează, ne-am propus să aflăm de la profesioniști adevărați, cum se montează corect și în siguranță, spectaculosul semineu pe lemne.

În acest sens, prietenii noștri de la PEFOC, companie 100% românească cu peste 20 de ani de experiență în domeniul comercializării și montajului profesional al tuturor soluțiilor de încălzire alternativă, ne vor explica succind, cei mai importanți pași pentru instalarea unui astfel de dispozitiv termic, în condiții optime de siguranță, eficiență și confort.

De la aceștia aflăm că acest proces destul de complex, implică multă responsabilitate pentru a evita riscul unei instalări deficitare cauzatoare de multe bătăi de cap, pornind de la disfuncționalități și până la probleme care pot pune serios în pericol siguranța căminului tău sau chiar viața familiei tale.

1. Alegerea materialelor

În cele mai întâlnite cazuri mulți dintre noi consideră că cel mai important element în construcția unui șemineu este reprezentat de focar. Nimic mai fals! În primul rând ar trebui să acordăm o atenție semnificativă tuturor materialelor care vor fi folosite la construcția acestuia. Prin urmare, specialiștii din domeniu recunosc că au de-a face cu tot felul de situații complicate în care clienți dezamăgiți, au o părere confuză despre șemineele lor, din cauză că se regăsesc exact în această situație - deși dețin în casele lor dispozitive termice foarte costisitoare și aspectuoase, acestea riscă să rămână doar la stadiul de seminee decorative din cauză că nu reușesc să funcționeze eficient și la parametri așteptați.

2. Pregătirea locului de montaj

Specialiștii Pefoc recomandă ca, înainte de a ne apuca de etapa de construcție propriu-zisă a șemineului trebuie trasat locul unde acesta va fi montat, ținând cont de dimensiunile focarului, modelul dorit, grosimea de materiale necesare izolatoare și a parametrilor tehnici. În cazul în care coșul de fum este unul construit, se va pregăti gaura de racordare la o înălțime de minim 1,5 m de la nivelul pardoselii, în caz contrar putând fi întâmpinate dificultăți la racordarea focarului. La stabilirea înălțimii găurii de racordare se vor lua în calcul următoarele: înălțimea la care dorim să amplasăm focarul, gabaritul și înălțimea camerei de ardere, existența unui recuperator (unde e cazul), unghiul de racordare și tubulatura sau cotul la 45 sau 90 de grade. Înainte de a trece la următoarea etapa de construcție a șemineului, trebuie curățat bine locul de amplasare, iar pereții se vor da cu amorsa.

3. Amplasarea focarului pe poziție

Focarul trebuie amplasat la o distanță de minim 10 cm de orice obstacol, pentru a se evita, astfel, supraîncălzirea acestuia și o bună circulație a aerului de convecție. Cu ajutorul șuruburilor de nivel de pe picioare (sau a suportului, după caz), se va fixa focarul în poziție dreaptă. Înălțimea de montaj recomandată a focarului față de sol este de 30 – 40 cm, asigurându-se o bună circulație a aerului pe suprafața inferioară a focarului pentru a evita probleme legate de supraîncălzire ce pot apărea în timp.

4. Racordarea focarului la coșul de fum

După ce focarul a fost așezat pe poziție conform schițelor șemineului de amplasare, va urma racordarea la coșul de fum. Aceasta este una dintre cele mai importante etape, ce implică multă responsabilitate. Cu excepția unui semineu electric de perete, orice alt tip de dispozitiv cu combustibil fosil are nevoie de un sistem de evacuare al fumului. Este important ca burlanele să fie de calitate superioară pentru a asigura o bună etanșeitate și a evita astfel, scăpările de gaze deoarece, nimeni nu dorește ca după o perioadă de 2 sau 3 ani, să fie nevoit să strice întreaga construcție a șemineului, doar pentru a înlocui un tub de evacuare.

5. Construcția structurii de rezistență a șemineului

Pentru a construi masca de șemineu a unui focar închis vei mai avea nevoie și de o structură pentru incintă. Zidirea soclului până la partea inferioară a focarului poate fi executată tot din plăci izolatoare, fiind mult mai ușor sau din alte materiale dure, precum cărămidă plină, deoarece în partea inferioară a soclului nu avem temperaturi înalte. De la nivelul focarului în sus, se vor folosi doar materiale izolatoare sau refractare special concepute în acest scop. Recomandăm lipirea plăcilor izolatoare doar cu adeziv flexibil special destinat pentru construcția semineelor și umplerea tuturor rosturilor rămase între plăci după lipire.

6. Finalizarea și finisajul șemineului

Deși suntem la final, nu trebuie grăbit acest proces fiind nevoie de atenție sporită, pentru că e momentul din construcție în care, chiar și meșterii experimentați pot greși. Deci, mare atenție la dimensionarea grilelor! Se va lua în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare, nu dimensiunea totală a grilei, adică doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru înseamnă că se va calcula dimensiunea totală minus aproximativ 2-3 cm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi despre montajul unui șemineu, un proces extrem de complex de a cărui reușită, depinde în foarte mare măsură și experiența celui care efectuează instalarea. Ține cont de aceste sfaturi sau apelează la ajutorul echipei de meșteri autorizați PEFOC! Meșterii din Sibiu sunt pregătiți să-ți monteze în condiții ideale și perfectă siguranță, un șemineu la alegere, din peste 9000 de produse și accesorii disponibile în stocul propriu sau pe site-ul oficial pefoc.ro. Doar în acest fel vei putea să-ți asiguri confortul termic în siguranță, alături de membri familiei tale sau de persoana iubită, pentru mai multe generații de acum înainte.

Articol recomandat de sport.ro
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Vedetele mizează pe cel mai nou trend în frumusețe: cosmeceuticele high-end, pentru ten
(P) Vedetele mizează pe cel mai nou trend în frumusețe: cosmeceuticele high-end, pentru ten

Lansarea celui mai fresh brand de cosmetice naturale românești, Cosmetrice, care conține ingrediente high-end pentru îngrijirea pielii, s-a bucurat, la începutul acestei săptămâni, de susținerea a sute de persoane.

(P) Cum să cumperi anvelope on-line
(P) Cum să cumperi anvelope on-line

În era digitală, cumpărăturile online au devenit nu doar o comoditate, ci și o necesitate, mai ales când vine vorba de achiziționarea anvelopelor.

(P) Oază de relaxare: secretele unei amenajări perfecte pentru baia ta
(P) Oază de relaxare: secretele unei amenajări perfecte pentru baia ta

Poate că nu este chiar cea mai importantă încăpere dintr-o locuință, dar cu siguranță este una dintre acele încăperi în care petreci timp zilnic, așa că și atenția pe care i-o oferi trebuie să fie deosebită.

Recomandări
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia

Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina sunt un ”semnal bun”, îşi exprimă marţi bucuria preşedinţia ucraineană.

MAE confirmă că cele două românce, mamă și fiică, au murit în tragicul incendiu din Valencia
MAE confirmă că cele două românce, mamă și fiică, au murit în tragicul incendiu din Valencia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunșat marți seara că autoritățile spaniole au notificat reprezentanții Consulatului României că au finalizat procesul de identificare a victimelor din incendiul care s-a produs în urmă cu câteva zile în Valencia.

Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”
Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”

Ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina le dă fiori reci tuturor europenilor care încă speră că războiul nu se va extinde. Punerea în practică pare totuși foarte îndepărtată, cred analiștii.