(P) Cum îți afectează dieta starea de spirit
De multe ori, când te simți obosit, lipsit de vlagă și fără energie dai vina pe stres, lipsa somnului sau pe vremea mohorâtă.
Surpriza este că de cele mai multe ori, starea de spirit este influențată de ceea ce pui în farfurie. Știm că alimentația are impact asupra sănătății fizice, dar te-ai gândit cât de mult contează și pentru echilibrul emoțional.
Gustările dulci și mesele copioase sunt surse de “răsfăț” rapid în momentele de stres. Îți oferă o explozie de dopamină și te fac să te simți bine pe moment. Însă, la scurt timp după ce ai terminat de mâncat, senzația de bine dispare și este înlocuită de o stare de moleșeală și chiar vinovăție. Excesul alimentar te poate duce rapid într-un carusel de emoții contradictorii, de la euforia inițială la apatia ce urmează.
Mâncărurile de calitate îndoielnică, pline de zahăr rafinat, grăsimi saturate și aditivi, nu fac decât să hrănească stările de anxietate și să alimenteze sentimentele negative. Ele oferă o falsă senzație de energie, urmată de o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce amplifică senzația de oboseală și iritabilitate. Practic, este ca și cum ai alimenta focul cu paie - flacăra este mare, dar arde repede și când vine noaptea te lasă.
Proteinele sunt esențiale nu doar pentru forța fizică, ci și pentru sănătatea mentală. Ele sunt importante pentru producerea neurotransmițătorilor, acele substanțe chimice care controlează starea de spirit. Triptofanul, un aminoacid esențial, este precursorul serotoninei - cunoscută și ca "hormonul fericirii". Când consumi cele mai bune proteine (ouă, carne slabă, pește sau surse vegetale precum quinoa și linte), îți alimentezi creierul cu combustibilul necesar pentru a menține un nivel ridicat de serotonină. Astfel, te bucuri de o stare de bine constantă și scapi de senzațiile de iritabilitate.
Dacă ai încercat vreodată să urmezi o dietă strictă pe termen lung, probabil că ai observat schimbări în comportament și în starea de spirit. Privarea organismului de anumite alimente sau nutrienți esențiali are impact negativ asupra sănătății mentale. Restricțiile calorice severe și eliminarea unor grupe alimentare întregi duc la deficiențe nutriționale, care se reflectă rapid în starea de spirit. Lipsa carbohidraților, de exemplu, poate afecta nivelul de energie și dispoziția, deoarece creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa.
Dietele prelungite declanșează reacții metabolice negative în lanț și senzații de anxietate ( chiar depresie), deoarece corpul percepe această restricție ca pe o stare de înfometare. Metabolismul se încetinește, nivelul de energie scade, iar tu te simți mereu obosit și lipsit de motivație. Mai mult, stările de foame prelungită pot genera obsesii alimentare și o relație nesănătoasă cu mâncarea, în care te gândești mereu la ce ai voie sau nu să mănânci.
În loc să te avânți în diete drastice sau să cazi pradă tentațiilor alimentare nesănătoase, cheia stării de bine este echilibrul. O dietă echilibrată, bogată în alimente integrale și substanțe nutritive valoroase, îți oferă toți nutrienții necesari pentru a-ți susține energia, concentrarea și starea de spirit. Din farfurie nu trebuie să lipsească nimic, dar trebuie să ai grijă la proporții. Diversitatea alimentară și consumul de alimente curate sunt secrete pentru echilibru, organism sănătos, multă energie și bună dispoziție.
Starea de bine vine din farfurie, este un fapt confirmat! Nu este un secret că ceea ce mănânci influențează modul în care te simți, dar poate fi surprinzător să afli cât de mare este impactul. Un stil de viață sănătos începe ce pui zilnic în farfurie.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
27-11-2024 16:17
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.