(P) Care sunt vitaminele și mineralele cele mai importante pentru piele

vitamine
Sursa foto: Freepik

O piele sănătoasă și cu aspect luminos este un ideal la care aspiră multe persoane.

Dar, dincolo de produse eficiente pentru îngrijirea pielii, de la creme și seruri la măști, există alți câțiva factori care contează pentru menținerea echilibrului pielii, iar unul dintre aceștia este alimentația.

O dietă echilibrată, care include vitamine esențiale, minerale și anumiți nutrienți, joacă un rol vital în menținerea sănătății și aspectului pielii tale. Și asta pentru că deficitul de vitamine și minerale se poate remarca și pe piele. Descoperă mai jos ce vitamine, minerale și substanțe nutritive sunt esențiale pentru susținerea sănătății pielii. 

Vitamina A

Vitamina A este importantă pentru menținerea sănătății celulelor pielii, promovând creșterea și repararea acestora. De asemenea, vitamina A ajută la reducerea acneei, la îmbunătățirea tonusului pielii, precum și a sănătății generale a acesteia. Vitamina A poate fi obținută din alimente precum morcovii, cartofii dulci, spanacul și ficatul. 

Vitamina C

Rolul vitaminei C in sanatatea pielii este unul deosebit de important. Vitamina C este un antioxidant puternic, ce ajută la sinteza colagenului, proteina responsabilă pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Vitamina C ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi și promovează, în același timp, vindecarea rănilor. Citricele, căpșunile, ardeiul gras și legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de vitamina C.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria
Vitamina D

Beneficiile vitaminei D asupra corpului sunt numeroase. Printre acestea, se numără faptul că joacă un rol crucial în sănătatea pielii, prin reglarea procesului de dezvoltare a celulelor și susținerea sistemului imunitar. De asemenea, vitamina D ajută la gestionarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema. În timp ce lumina soarelui este sursa principală de vitamina D, care este sintetizată de piele, acest compus nutritiv poate fi obținut și din consumul de pește gras, produse lactate fortificate și suplimente.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant puternic, ce protejează pielea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Vitamina E ajută la menținerea unui nivel bun de umiditate în piele, reduce inflamația și sprijină vindecarea rănilor. Nucile, semințele, spanacul și avocado sunt surse bogate de vitamina E.

Zincul 

Zincul este un mineral care susține sănătatea pielii în mai multe moduri. Acesta ajută la reglarea producției de sebum, la reducerea inflamației, la promovarea sintezei de colagen și la accelerarea procesului de vindecare a rănilor. Alimente precum stridiile, leguminoasele, cerealele integrale și nucile sunt surse bune de zinc.

Seleniul

Seleniul este un mineral esențial care ajută la protejarea pielii de deteriorarea oxidativă și de inflamație. Funcționează în combinație cu antioxidanți, pentru a menține sănătatea și elasticitatea pielii. Nucile braziliene, fructele de mare, ouăle și cerealele integrale sunt surse bogate de seleniu.

Acizii grași Omega-3

Grăsimile sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3, sunt esențiale pentru menținerea unui bun nivel de umiditate în piele și pentru reducerea inflamației. De asemenea, susțin funcția naturală de barieră a pielii, promovând un ten neted și suplu. Peștele gras, precum somonul, avocado, nucile și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase.

Proteinele

Proteinele sunt elementele de bază ale țesuturilor pielii, oferind acesteia suport structural și elasticitate. Includerea surselor de proteine ​​de înaltă calitate în dietă, cum ar fi carnea slabă, ca cea de pasăre, peștele, fasolea și lintea, asigură un aport adecvat de aminoacizi necesari pentru regenerarea și repararea sănătoasă a pielii.

Pe lângă o dietă echilibrată, există suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale ce susțin sănătatea pielii. Combinațiile clasice din suplimentele pentru piele sunt cele cu zinc și vitamina C, dar și cu biotina, vitaminele A și E.  

Ceea ce mănânci se reflectă și în aspectul pielii tale. Vitaminele, mineralele și alte substanțe nutritive esențiale sunt importante pentru sănătatea pielii, pentru că o hrănesc din interior, susțin funcțiile sale naturale și promovează un ten tânăr și luminos.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor
(P) Câștigătorii record ai Ligii Campionilor

Câștigătorii record ai Ligii Campionilor În fiecare turneu se stabilesc recorduri. Dar care cluburi au reușit să câștige cele mai multe titluri ale Ligii Campionilor?

(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească
(P) Rețete ușoare ce vor face carnea de miel să strălucească

Cum sărbătorile Pascale se apropie, acum este momentul potrivit să vă gândiți, să căutați și să alegeți rețetele potrivite pentru masa din familie.

(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online
(P) 6 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi o florărie online

În era digitală, în care timpul este prețios și confortul este la îndemână, cumpărarea de flori online a devenit o modalitate populară și practică de a încânta persoanele dragi sau de a decora propria locuință.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți
ANIMAȚIE. Cum au fost atacați polițiștii de frontieră din Timiș, când încercau să oprească traficanții de migranți

A fost stare de alertă toată ziua în Timiș, după ce doi polițiști de frontieră au fost răniți în timp ce încercau să captureze o rețea de migranți care voia să iasă ilegal din România.