Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor

Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 06 Martie 2011 15:31
Categorie: Stiri
Ioan Niculae - directorul InterAgro

PARTEA A II-A. Dupa 10 ani de scutiri fiscale, oamenii din Zimnicea sunt la fel de saraci, desi in oras au aparut mai multe fabrici si un hotel. Vezi ce s-a investit in Valea Jiului si ce strategie au autoritatile pentru aceste zone, in prezent.

Ioan Niculae - locul 3 in topul bogatilor Romaniei

A investit la Zimnicea, declarata zona defavorizata, 250 de milioane de euro. Statul roman a creat facilitati pentru intreprinzatori: scutiri de impozit pe profit si importuri.

Nu a schimbat si legea privind taxele locale, astfel ca Primaria nu poate sa beneficieze de pe urma investitiilor.

Orasul Zimnicea a ramas tot la stadiul unui catun al disperarii, desi aici a cladit un adevarat imperiu Ioan Niculae. Afaceristul este pe locul 3 in topul bogatilor Romaniei, cu o afacere estimata la aproape un miliard si jumatate de euro. Lumea spune ca Zimnicea ii apartine lui Niculae. Daca oamenii nu vor sa munceasca, pot fi adusi din alta parte.

Lista celor 28 de zone defavorizate din Romania

Datele pe 2010 ale Institutului National de Statisca arata ca 4 milioane de romani traiesc in acest moment la limita saraciei, cu un venit lunar sub 200 de euro. Castiga mai putin decat da un neamt lunar pe carburant sau un luxemburghez pe bauturi racoritoare.

Romania, te iubesc: Zone pe cale de disparitie. Jaful "investitorilor"

Nicolae Cerapca e unul dintre saracii pomeniti de statistici, si are ghinionul ca locuieste in Zimnicea. E pensionar si impreuna cu sotia castiga 800 de lei pe luna. Nici ei nu au apa calda de la Revolutie, iar apa rece se intrerupe noaptea.

Cu nimic nu-i ajuta pe acesti oameni ca in oras Ioan Niculae a infiintat o fabrica de procesare a tutunului, de productie lactate, o moara, o fabrica de zahar si una de biocombustibil, alta de alcool, hotel de 4 stele in fata blocurilor triste si multe alte firme adiacente.

Primarul, intamplator cumatru cu marele investitor

Edilul spune ca a directionat bugetul municipalitatii pentru sprijinirea mediului de afaceri. A ignorat cartierele cenusii ce stau sa cada sau reteaua de termoficare si s-a axat strict pe modernizarea drumurilor catre companiile lui Niculae.

Primarul doar "crede" ca a adus bunastare localnicilor, pentru ca aspectul orasului il contrazice. Oamenii se bucura cum pot de investitiile din localitate: la fabrica de lactate merg sa cumpere tot ce ramane din procesul tehnologic.

Realitatea demonstreaza ca scopul declarat al zonei defavorizate nu a fost atins. Municipalitatea putea aduna taxe frumoase de pe terenurile uriase unde s-au dezvoltat afacerile lui Ioan Niculae. Doar ca, tipic romanesc, legea privind taxele si impozitele n-a fost schimbata pentru aceste zone. Tot ce se aduna din darile miliardarului merge la bugetul de stat. Iar de acolo doar o particica ajunge inapoi la primarie.

In toata tara, autoritatile au directionat haotic fonduri uriase destinate zonelor defavorizate. 1,4 miliarde de euro s-au evaporat sub forma de deduceri fiscale si proiecte esuate numai in ultimii 6 ani. Sume halucinante pe lucrari cu dedicatie.

Petrosani a facut parte din zona defavorizata Valea Jiului pana in 2008

Fostii mineri disponibilizati traiesc in cartierul Bosnia in baraci proprietate personala. Pentru acest colt uitat de lume, primaria a facut cu fonduri europene o sosea asfaltata si un parculet. O bataie de joc, sustin oamenii.

In cartier, fostii mineri si familiile lor se ocupa cu furtul de fier din fosta exploatare miniera Petrila, de langa colonia "Bosnia". Oamenii spun ca si constructorii drumului s-au inspirat de la ei.

Viceprimarul sustine ca lucrarea e in garantie si problemele pot fi remediate. Edilii sunt plini de imaginatie, vor sa transforme aceste ghetouri in atractii turistice.

Vezi prima parte a reportajului: Afacerile lui Nicolae Mischie si Catalin Bulf

Drumul a costat 223.000 de euro, receptionat in noiembrie 2009, si ca el au mai fost si altele la periferia Petrosaniului. Investitii in numele cetateanului, nu si pentru cetatean. De altfel, atat primarul din Zimnicea, cat si cel din Matasari ori de la Lupeni, sunt la al treilea mandat. Si toti din garda veche social-democrata. Ii cunosc pe investititorii pagubosi, dar n-au fost interesati sa ii deranjeze. Multi afaceristi i-au sprijinit in campaniile electorale.

In Lupeni, primarul Razmerita a fost acuzat la fiecare scrutin de pomeni electorale. Fondurile proveneau si din sponsorizari de la afaceristii orasului.

Firma nu mai exista, primarul poate vorbi despre ea. Omite sa spuna ca patronul este unul din cei mai influenti afaceristi din Valea Jiului, cu lant de magazine, benzinarii si spalatorii auto in toate orasele miniere.

In 2007, odata cu aderarea Romaniei in Uniune, Comisia Europeana a impus statului roman sa renunte la ideea zonelor defavorizate. A fost taiat astfel elanul investitiilor de dragul facilitatilor, dar si sperantele generatiilor viitoare.

Romania nu are nicio strategie pentru aceste zone

Actuala guvernare PDL nu are niciun interes sa aloce bani in fieful edililor PSD-isti. Multi investitori au fost "favorizati" aici si au facut miliarde, in timp ce oamenii locului au fost folositi doar ca masa electorala, usor de manevrat. Dupa un deceniu de investitii haotice, cele 28 de regiuni zac in parasire.

Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor

Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor

FULLSCREEN
Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor
  • /

Sursa: Pro TV

poluare

Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE

Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"

Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"

Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet

Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata

Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania

RTI

Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni

Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an

Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"

Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi

Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"

Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"