Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor

×
Codul embed a fost copiat

PARTEA A II-A. Dupa 10 ani de scutiri fiscale, oamenii din Zimnicea sunt la fel de saraci, desi in oras au aparut mai multe fabrici si un hotel. Vezi ce s-a investit in Valea Jiului si ce strategie au autoritatile pentru aceste zone, in prezent.

Ioan Niculae - locul 3 in topul bogatilor Romaniei

A investit la Zimnicea, declarata zona defavorizata, 250 de milioane de euro. Statul roman a creat facilitati pentru intreprinzatori: scutiri de impozit pe profit si importuri.

Nu a schimbat si legea privind taxele locale, astfel ca Primaria nu poate sa beneficieze de pe urma investitiilor.

Orasul Zimnicea a ramas tot la stadiul unui catun al disperarii, desi aici a cladit un adevarat imperiu Ioan Niculae. Afaceristul este pe locul 3 in topul bogatilor Romaniei, cu o afacere estimata la aproape un miliard si jumatate de euro. Lumea spune ca Zimnicea ii apartine lui Niculae. Daca oamenii nu vor sa munceasca, pot fi adusi din alta parte.

Citește și
Bani
Romania, te iubesc: Zone pe cale de disparitie. Jaful "investitorilor"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Lista celor 28 de zone defavorizate din Romania

Datele pe 2010 ale Institutului National de Statisca arata ca 4 milioane de romani traiesc in acest moment la limita saraciei, cu un venit lunar sub 200 de euro. Castiga mai putin decat da un neamt lunar pe carburant sau un luxemburghez pe bauturi racoritoare.

Nicolae Cerapca e unul dintre saracii pomeniti de statistici, si are ghinionul ca locuieste in Zimnicea. E pensionar si impreuna cu sotia castiga 800 de lei pe luna. Nici ei nu au apa calda de la Revolutie, iar apa rece se intrerupe noaptea.

Cu nimic nu-i ajuta pe acesti oameni ca in oras Ioan Niculae a infiintat o fabrica de procesare a tutunului, de productie lactate, o moara, o fabrica de zahar si una de biocombustibil, alta de alcool, hotel de 4 stele in fata blocurilor triste si multe alte firme adiacente.

Primarul, intamplator cumatru cu marele investitor

Edilul spune ca a directionat bugetul municipalitatii pentru sprijinirea mediului de afaceri. A ignorat cartierele cenusii ce stau sa cada sau reteaua de termoficare si s-a axat strict pe modernizarea drumurilor catre companiile lui Niculae.

Primarul doar "crede" ca a adus bunastare localnicilor, pentru ca aspectul orasului il contrazice. Oamenii se bucura cum pot de investitiile din localitate: la fabrica de lactate merg sa cumpere tot ce ramane din procesul tehnologic.

Realitatea demonstreaza ca scopul declarat al zonei defavorizate nu a fost atins. Municipalitatea putea aduna taxe frumoase de pe terenurile uriase unde s-au dezvoltat afacerile lui Ioan Niculae. Doar ca, tipic romanesc, legea privind taxele si impozitele n-a fost schimbata pentru aceste zone. Tot ce se aduna din darile miliardarului merge la bugetul de stat. Iar de acolo doar o particica ajunge inapoi la primarie.

In toata tara, autoritatile au directionat haotic fonduri uriase destinate zonelor defavorizate. 1,4 miliarde de euro s-au evaporat sub forma de deduceri fiscale si proiecte esuate numai in ultimii 6 ani. Sume halucinante pe lucrari cu dedicatie.

Petrosani a facut parte din zona defavorizata Valea Jiului pana in 2008

Fostii mineri disponibilizati traiesc in cartierul Bosnia in baraci proprietate personala. Pentru acest colt uitat de lume, primaria a facut cu fonduri europene o sosea asfaltata si un parculet. O bataie de joc, sustin oamenii.

In cartier, fostii mineri si familiile lor se ocupa cu furtul de fier din fosta exploatare miniera Petrila, de langa colonia "Bosnia". Oamenii spun ca si constructorii drumului s-au inspirat de la ei.

Viceprimarul sustine ca lucrarea e in garantie si problemele pot fi remediate. Edilii sunt plini de imaginatie, vor sa transforme aceste ghetouri in atractii turistice.

Vezi prima parte a reportajului: Afacerile lui Nicolae Mischie si Catalin Bulf

Drumul a costat 223.000 de euro, receptionat in noiembrie 2009, si ca el au mai fost si altele la periferia Petrosaniului. Investitii in numele cetateanului, nu si pentru cetatean. De altfel, atat primarul din Zimnicea, cat si cel din Matasari ori de la Lupeni, sunt la al treilea mandat. Si toti din garda veche social-democrata. Ii cunosc pe investititorii pagubosi, dar n-au fost interesati sa ii deranjeze. Multi afaceristi i-au sprijinit in campaniile electorale.

In Lupeni, primarul Razmerita a fost acuzat la fiecare scrutin de pomeni electorale. Fondurile proveneau si din sponsorizari de la afaceristii orasului.

Firma nu mai exista, primarul poate vorbi despre ea. Omite sa spuna ca patronul este unul din cei mai influenti afaceristi din Valea Jiului, cu lant de magazine, benzinarii si spalatorii auto in toate orasele miniere.

In 2007, odata cu aderarea Romaniei in Uniune, Comisia Europeana a impus statului roman sa renunte la ideea zonelor defavorizate. A fost taiat astfel elanul investitiilor de dragul facilitatilor, dar si sperantele generatiilor viitoare.

Romania nu are nicio strategie pentru aceste zone

Actuala guvernare PDL nu are niciun interes sa aloce bani in fieful edililor PSD-isti. Multi investitori au fost "favorizati" aici si au facut miliarde, in timp ce oamenii locului au fost folositi doar ca masa electorala, usor de manevrat. Dupa un deceniu de investitii haotice, cele 28 de regiuni zac in parasire.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor
Cele doua Romanii. Paradisurile fiscale ale bogatilor, iadul saracilor

PARTEA I. Cele 28 de zone defavorizate din Romania au insemnat tot atatea paradisuri fiscale pentru "investitori". Ca sa beneficieze de reduceri de taxe si impozite, firme cu cifre de afaceri de milioane de euro si-au mutat sediile centrale in ghetouri.

Romania, te iubesc: Zone pe cale de disparitie. Jaful
Romania, te iubesc: Zone pe cale de disparitie. Jaful "investitorilor"

In 10 ani, statul roman a acordat facilitati de un miliard si jumatate de euro investitorilor care se obligau sa ridice nivelul de trai in zonele defavorizate. Duminica, la "Romania, te iubesc", vedem ca multi dintre ei nu au facut nimic pentru oameni.

In Romania, in fiecare zi un copil e abandonat. Adoptia, aproape imposibila
In Romania, in fiecare zi un copil e abandonat. Adoptia, aproape imposibila

Romania este tara cu cei mai multi copii abandonati din Europa. In ciuda aceastei situatii grave, autoritatile nu fac nimic. Duminica, la "Romania te iubesc", urmariti un reportaj despre dramele fetitelor si baietilor ale caror destine sunt distruse.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.