Romania, te iubesc: Zone pe cale de disparitie. Jaful "investitorilor"

05-03-2011 18:19

In 10 ani, statul roman a acordat facilitati de un miliard si jumatate de euro investitorilor care se obligau sa ridice nivelul de trai in zonele defavorizate. Duminica, la "Romania, te iubesc", vedem ca multi dintre ei nu au facut nimic pentru oameni.

In Zimnicea, Teleorman, niste tineri parinti sunt obligati sa dea zilnic un test de rezistenta in locuinta lor, la 5 grade Celsius.

In aceasta saracie se zbat si oamenii din Valea Jiului. Unii n-au nici bani de paine, pentru ca nu au nici un venit.

33% dintre romani traiesc la limita saraciei. La statistica rusinoasa au contribuit si 28 de zone defavorizate de la noi, zone in care sute de investitori au beneficiat de facilitati de miliarde de lei, fara sa faca mai nimic in schimb.

Matasariul a fost paradis fiscal pentru celebrul baron Nicolae Mischie. Si-a facut o firma in 2001, la parterul unui bloc mizer, a beneficial ilegal de scutire la taxe vamale si abia intr-un tarziu a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.

Intre 1998 si 2010, autoritatile au declarat 160 de localitati - zone defavorizate, iar cei care investeau aici primeau scutiri de taxe pe importuri si profit, cu conditia sa creeze locuri de munca. Dar acest lucru nu s-a intamplat decat pe hartie. Un fost primar iesit din politica dezvaluie tertipurile prin care oportunistii au facut averi frumoase doar pentru ca aveau sediul social in ghetourile miniere.

Unii dintre investitori au pretentia ca au lasat ceva in urma lor. Duminica, la "Romania, te iubesc", veti vedea ce s-a ales din sute de firme cu facilitati de miliarde. Si veti afla ce averi frumoase au facut unii, in comparatie cu saracia la care sunt condamnati oamenii locului. Veti vedea si atitudinea autoritatilor, care au inchis ochii la esecul zonelor defavorizate.

In Romania, nici acolo unde s-a investit masiv, oamenii nu au avut de castigat. La Zimnicea, de pilda, si-a stabilit cartierul general Ioan Niculae. Un grup urias de firme, desi localnicii traiesc in conditii de neimaginat in lumea civilizata.

Cati bani am pierdut timp de 10 ani si ce interes exista pentru a mentine saracia in fostele zone defavorizate, aflati duminica de la ora 18.00, la emisiunea "Romania, te iubesc".
 


VIDEO PROTVPLUS.RO