Ce salariu așteaptă un elev cu 4,50 la matematică, la simulare. „2-3.000 de lei pe zi. Vreau să mă apuc de frizerie”

×
Codul embed a fost copiat

Poți învăța o meserie și să primești lunar burse de până 1.600 de lei, dar fără o bază solidă de cunoștințe acumulate în gimnaziu vei rămâne probabil un angajat din linia a doua, ori vei cere ajutor de la alții ca să-ți administrezi o afacere.

Elevii de clasa a opta din capitală au fost chemați luni la un târg al liceelor tehnologice, unde profesorii și actualii cursanți le-au prezentat pentru ce cursuri pot opta, după Evaluarea Națională din iunie.

După doi-trei ani într-o școală de meserii, liceenii au venit să recruteze noua generație a învățământului profesional.

-Suntem tehniciani în gastronomie.
-Ce sunteți?
-Tehniciani industria alimentară.
-Tehnicieni.
-Da.
-Adică ce faceți?
-Gătim.

La standuri, schimbul de informații între actualii și potențialii cursanți a fost, în parte, o bursă a câștigurilor, la prima angajare.

Citește și
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

-Cât câștigi tu?
-Păi deocamdată nu știu, pentru că de-abia m-am angajat, dar pe ospătărie se câștigă 3.800… chiar și mai mult... cu tot cu șpagă!

E un moment potrivit, spun profesorii, ca elevii care n-ar face față într-un liceu teoretic să-și stabilească direcția spre o meserie. Mai ales dacă ținem cont de rezultatele slabe la simularea examenului.

-4,50 la matematică și 6 la română... Vreau să mă apuc de frizerie! Și fratele meu este frizer și de-asta...
-Cam cât câștigă?
-2.000 - 3.000 de lei pe zi...

E drept că majoritatea viitorilor absolvenți de gimnaziu sunt încă derutați.

-M-am gândit să mă duc la Dimitri Cantemir. Este un liceu mai de mișcare...
-Cum?!?
-Mai de mișcare. Dar dacă pui burta pe carte, ieși și tu cu ceva.

Cea mai mare atracție a învățământului profesional dual e însă obținerea unor burse școlare - 600 de lei de la stat și încă 200 de lei - cel puțin - de la firmele cu care școala are contract.

Prof. Mona Rudnic, inspector școlar înv. Tehnologic: „Există operatori care oferă 1.000 de lei pe lună! Există opțiunea continuării studiilor, obțin un certificat de nivel 3 care e valabil oriunde în Uniunea Europeană.”
Reporter: „Haideți să-i vedem pe cei care așteaptă.”
Prof. Mona Rudnic, inspector școlar înv. Tehnologic: „Nu credeam că sunt atât de mulți copii... Vin și pentru aceste burse, este un adevăr. Dar de ce să nu vină?”

Există, desigur, povești de succes, însă elevii de la școlile profesionale, care durează trei ani, și cei din liceele tehnologice, cu patru ani de studiu, au un specific anume. O cercetare de anul trecut arată că 38% dintre copii muncesc pe parcursul liceului, 30% își ajută părinții la treburile grele din gospodărie și din afara casei. 27% au grijă de frații mai mici, iar unul din 10% la îngrijirea unei rude bolnave.

Prof. Monica Georgiana, profesor colegiu economic: „Încercăm să remediem acolo unde este un gol. Nu uităm de română, matematică, economie.”

Ideea e ca și un cursant la mecanică, tehnică veterinară sau aeronautică să își schimbe cariera. Uneori e nevoie.

-Este o cale și asta cu aviația, încă nu sunt... decis, ce să fac în continuare.
-Între ce și ce?
-Da, între ce și ce. Eu mă gândeam să am firma mea, ceva.
-Ce?
-Biznis, ceva.

Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?
Youth Speak Forum 2024: Sunt tinerii din Generația Z pregătiți pentru piața muncii?

Pe 19 Aprilie, la Hollywood Multiplex din București Mall, a avut loc Youth Speak Forum 2024, un eveniment dedicat Generației Z, organizat de AIESEC România.

O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu
O tânără din România coordonează evenimentele din Parlamentul European de la Bruxelles. Cum poți aplica și tu

O tânără din București a devenit responsabilă de organizarea și coordonarea evenimentelor din Parlamentul European, după un scurt stagiu de internship în cadrul insituției

”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân
”Epidemie” globală de cancer la tineri, boala este mult mai agresivă. Oncolog român: Am pacientă de 16 ani cu cancer la sân

Dr. Aniela Nodiţi, medic specialist chirurgie generală cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că, la nivel global, prevalenţa cancerului a crescut cu 70-80% la persoanele sub 50 de ani.

Recomandări
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului
Teroare în Rusia. Forțele ucrainene lovesc puternic teritoriul țării lui Putin. Ținta vizată de armata Kievului

Opt persoane au fost rănite, iar zeci de clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în Belgorod, în urma unui atac aerian lansat de forțele ucrainene în noaptea de miercuri spre joi, a anunțat guvernatorul regiunii ruse, informează Reuters.

"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara

Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.