La Cluj s-a deschis prima banca publica de celule stem din tara!

Ultimul update: Duminica 06 Mai 2012 09:16
Data publicarii: Duminica 05 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Cluj

De duminica, la Cluj, bolnavii pot apela la prima banca publica de celule stem din Romania. Totul cu ajutorul viitoarelor mame, care decid sa doneze tesutul placentar imediat dupa nastere.

Ele (n.r. viitoarele mame) trebuie sa informeze obstetricianul in legatura cu intentia lor, mai departe colegii nostrii sunt cei care se ocupa de intocmirea documentatiei, vor trebui sa completeze niste acte de donatie. Mama nu va pati nimic, va face un potential gest umanitar catre o alta persoana care va ajuta candva un copil, o alta persoana care are nevoie de un transplant.
Sergiu Habago, director banca publica celule stem

Pana acum recoltarile de celule stem se faceau contra cost la noi. Imediat dupa nastere, medicii ginecologi prelevau sangele placentar din cordonul ombilical al noului nascut. Proceduri ce trec de 1.000 de euro si alte cateva sute anual. Parintii puteau apela oricand la aceste depozite ca sa infrunte boli precum leucemia, anemiile sau alte forme de cancere. 

O echipa de medici clujeni s-a gandit insa si la pacientii fara posibilitati financiare. Dupa un an in care au incercat sa obtina aprobarile necesare de la ministerul sanatatii au pus bazele primei banci publice de tesut placentar la care sa aiba acces si cei fara bani, dar in suferinta. 

Concret fiecare mama care isi doreste sa doneze sangele placentar trebuie sa anunte medicul ginecolog de intentia ei. Cu o singura conditie insa: mamicile trebuie sa nasca doar in centrele din Bucuresti sau Cluj. In viitorul apropiat, insa, aceste recoltari vor fi posibile in mai multe zone.

Nu orice mama poate sa doneze, daca isi doreste. In timpul sarcinii trebuie efectuate o serie de analize care sa dovedeasca faptul ca este sanatoasa. 

La Cluj a avut loc prima recoltare iar tesutul asteapta si primul beneficiar. Si in acest caz lucrurile nu sunt simple. Cei care doresc sa apeleze la aceste servicii vor trece si ei printr-o serie de teste de compatibilitate. 

Viitoarele mamici sunt deja informate de medicii de familie si ginecologi in legatura cu posibilitatea de recoltare si donare a sangelui placentar.

Vestea s-a raspandit repede in saloanele de nasteri. Opt din zece mamici ar fi dispuse sa faca donatia pentru a salva alte vieti.

Practic beneficiarii acestui proiect vor fi, de asemena, oameni fara posibilitati financiare. La Cluj, cel putin, banca publica va incerca sa faca peste 400 de recoltari pana la finele anului viitor. Asta inseamna ca listele sunt deschise si in ordinea cererilor cei care au nevoie pot beneficia de aceste depozite. 

Finantarea acestui proiect este sustinuta de catre o fundatie internationala. In tari occidentale precum Franta , Italia sau Germania aceste banci sunt sustinute din bani publici si exista pe piata de aproximativ 20 de ani.

O noua arma impotriva cancerului la san: mamografia digitala
O noua arma impotriva cancerului la san: mamografia digitala
VIDEO PROTVPLUS.RO
Patru vieti secerate intr-o singura clipa, in Dolj
Bistrita Nasaud, locul accidentelor de final de saptamana
Si-a gasit sfarsitul in somn!
Cainii mor de foame la adapostul de la Gherla
Cluj: Doua gospodarii, transformate in scrum intr-un incendiu de proportii
Moarte misterioasa la Zalau
Bariera complet ignorata la Cluj! Soferii trec prin ea ca prin branza!
Procesul a fost amanat
Mama copilului omorat de asistenta maternala, fata in fata cu criminala
Cluj: Cauzele mortii copilei operate de polipi raman necunoscute
Inceputul de iarna aduce probleme pe aeroportul din Cluj!
Politia sexy!
Viteza ucide! 4 tineri sunt raniti. Fata cantaretei Mirela Petrus a murit
Incendiu puternic, joi noapte, intr-un cartier din Bistrita