Ramona Ionescu, fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimisă în judecată de DNA

DNA

Ramona Ionescu, fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA, alături de alte patru persoane.

Trimiterea în judecată are loc în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă de către conducerea unităţii medicale a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare, a informat, vineri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis Agerpres, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui:

* Marius Andrei Kadas-Iluna, la data faptelor consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov; preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

* Marius Cristina Popa, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Citește și
GALERIE FOTO Tezaurul descoperit la polițiștii de la Permise din Suceava
Polițiști din dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava, din arest direct pe traseu. Șefii spun că vor sta cu ochii pe ei

În acelaşi dosar, tot în arest la domiciliu, au mai fost trimişi în judecată administratorul firmei Chantel Sante SRL, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi Gheorghe Nedelea, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, în faţa judecătorilor vor ajunge şi Ramona Delia Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, cercetată sub control judiciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi societatea Chantel Sante, faţă de care s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţilor în contextul cărora au fost comise infracţiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că acest dosar vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare.

În schimb, spun anchetatorii, persoanele cu ascendent şi influenţă asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

Anterior, arată DNA, din cauza iniţială, a mai fost disjuns un dosar penal, în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi a unui om de afaceri, administrator în fapt al Chantel Sante SRL.

"Concret, în perioada iulie 2019 - septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei (...) ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct, suma de 5.000 euro şi indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă şi-ar fi oprit o parte) pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia şi asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov", se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, influenţa s-ar fi dovedit una reală, deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziţia unui robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condiţiile în care valoarea de piaţă a produsului era cuprinsă între 285.000 lei şi 380.000 lei).

Ulterior, arată anchetatorii, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului respectiv.

"Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziţie s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaţilor Ramona Delia Ionescu şi Gheorghe Nedelea, care ar fi avizat şi semnat documentele care au stat la baza achiziţiei aparatului medical în condiţiile în care investiţia nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcţiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent", spune DNA.

Spitalul de Boli Infecţioase Braşov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză mai sunt cercetate şi alte persoane, faţă de care se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală, iar faţă de Gabriela Oana Olaru, la data faptelor director financiar contabil la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, s-a dispus soluţia clasării.

Citește și...
Percheziții DNA la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare
Percheziții DNA la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare

Procurorii anticorupţie au descins marți dimineaţă la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare.

Polițiști din dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava, din arest direct pe traseu. Șefii spun că vor sta cu ochii pe ei
Polițiști din dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava, din arest direct pe traseu. Șefii spun că vor sta cu ochii pe ei

Patru polițiști cercetați de DNA în dosarul ”fabricii de permise” de la Suceava își reiau activitatea de examinatori auto din lipsă de personal, a anunțat prefectura. Aceștia vor fi supravegheați strict pe trasee.

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă
Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.