Romania "exporta IT" in toata lumea. Exporturile judetului Timis au crescut in 2014 cu un miliard de euro, fata de 2013

09-03-2015 07:45


Serviciile IT din Romania sunt la mare cautare in Europa si Statele Unite. Judetul Timis, spre exemplu, a avut o crestere a exporturilor de aproape un miliard de euro, in primele zece luni ale anului trecut.

Acest lucru se datoreaza si sutelor de firme care produc softuri pentru companiile internationale, ce au bugete de miliarde de dolari.

O companie de IT din Timisoara are 100 de angajati si lucreaza exclusiv cu multinationale, pentru care dezvolta softuri in domeniul bancar, al sanatatii sau media.

"Livram servicii de dezvoltare software pentru pietele internationale, exclusiv Marea Britanie si SUA. Noi, anul asta, chiar avem in plan o crestere de aproximativ 100 de oameni. Datorita calitatii livrate si a calitatii umane a specialistilor", a spus Marius Banici, director de dezvoltare in companie.

Intr-o alta firma din oras, zece angajati asigura securitatea pentru mai multe centrale nucleare din lume.

"Clientii sunt in general de dincolo, din State, dar avem si clienti din Europa si Asia. Avem potential mare, aici in Timisoara, sunt foarte multi oameni buni", a spus George Prichici, product managerul companiei.

"Vad multa inovatie din partea echipei din Romania. Sunt mai multe motive, nu doar talentul. Pot spune si infrastructura, care ofera cel mai rapid internet", spune Benjamin Czarny, CEO-ul unei companii IT din SUA.

Numai in Timisoara, la Registrul Comertului sunt inregistrate 834 de firme din domeniul IT, care au 9.934 de angajati. Acestia castiga aproape dublu fata de salariul mediu.

Institutul National de Statistica, noiembrie 2014: Salariul mediu net, pe toate domeniile, in Timisoara: 1.988 lei pe luna
Salariul mediu net, in domeniul IT, in Timisoara : 3.704 lei pe luna.

In topul national al exporturilor conduce Bucurestiul, urmat de judetele Arges, Timis, Arad si Constanta.