Robotul NAO, unul dintre cei mai cunoscuti din lume, a ajuns la Cluj. Programat cum trebuie, NAO poate sa faca aproape orice


Ultimul update: Miercuri 14 Septembrie 2016 07:12
Data publicarii: Duminica 11 Septembrie 2016 07:58
Categorie: Smart things

Robotul NAO, unul dintre cei mai cunoscuti din lume, a ajuns la Cluj. Peste 350 de elevi au facut cunostinta cu umanoidul, capabil sa le starneasca pustilor interesul fata de informatica si robotica - totul intr-un mod distractiv si interactiv.

Acest tip de robot este folosit si in scolile speciale pentru copiii care sufera de autism.

Daca este programat cum trebuie, robotelul NAO poate sa faca aproape orice. Sustine asta si Alexandra Sugurel, o romanca stabilita in Statele Unite, care a lucrat la softul umanoidului.

Acum a venit in Romania sa il prezinte personal elevilor din Cluj: "Robotul Nao, este un robot social, umanoid. El momentan lucreaza cu copiii pentru a ii invata cum sa programeze. Acest entuziasm si aceasta pasiune pe care robotelul o genereaza ii ajuta pe copii sa invete si mai mult."

Chiar daca nu este menit sa inlocuiasca profesorul, a reusit sa le puna pustilor imaginatia la incercare.

"Imi place, e inovativ si ar putea sa faca lucruri prin casa, ca sa nu mai facem noi. L-as pune sa imi aduca ceva, de exemplu o sticla de apa sau un marker."

Diana, eleva: "Mi se pare foarte inteligent. Mi-as dori sa pot sa programez acest robot si sa lucrez cu el mai mult. Mi se pare fascinant ca poti sa interactionezi cu el si il poti avea ca si prieten."

Si dascalii s-au aratat entuziasmati. Ba chiar se gandesc la posibilitatea de a-l achizitiona.

Simona Baciu, directoarea unei scoli din Cluj: "Exploram situatia de a-i avea in scoala. Tehnologia in clasa si in scoli, este cred ca drumul spre viitor."

NAO reprezinta un ajutor si pentru copiii care sufera de autism.

Alexandra Sugurel, inginer robotica: "Va dau un exemplu: un baietel care era nonverbal si ii era greu sa comunice cu lumea din jurul lui, cand a vazut robotelul a avut o reactive extraordinara si s-a deschis. A fost atat de pasionat de robotel, incat a invatat mai repede decat profesoara sa cum functioneaza."

Robotul costa 8.000 de dolari si este folosit in mai mutle scoli din Europa.