Presa din China: iPhone reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala a tarii

Ultima actualizare: 15-07-2014 06:59
china

Telefoanele iPhone vandute de grupul informatic american Apple reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala a Chinei, din cauza capacitatii lor de geolocalizare a utilizatorilor, a acuzat televiziune publica CCTV, relateaza AFP.

Permitand activarea unui parametru al telefonului, de a urmari traseul parcurs de o persoana, telefonul Apple poate fi folosit pentru colectarea de "date foarte sensibile", a explicat Ma Ding, directoarea Institutului de securitate a Internetului de la Universitatea pentru securitate publica a poporului.

De exemplu, a detaliat ea in acest lung reportaj difuzat vineri, "daca utilizatorul este un jurnalist, se pot deduce locurile unde merge acesta sau unde sunt realizate interviuri si, prin urmare, pot fi vazute domeniile in care lucreaza: politic sau economic".  Potrivit lui Ma, geolocalizarea a milioane de utilizatori de iPhone ar putea permite strangerea de informatii cu privire la conditiile de viata sau economice ale unei tari, "chiar secrete de stat".

Aceasta nu este prima data cand Apple este tinta presei oficiale in China. Compania californiana a fost in 2013 tinta unei campanii orchestrate de presa chineza in numele apararii consumatorilor, care i-a reprosat o proasta calitate a serviciilor sale dupa vanzare. Apple a publicat ulterior pe site-ul sau de Internet o scrisoare in chineza in care directorul sau, Tim Cook, isi prezenta "scuze sincere".

Aceasta campanie a profitat atunci de nemultumirea clientilor. Dar sambata, internautii chinezi au primit mult mai critic acuzatiile CCTV. "Abia acum descopera CCTV acest lucru?", ironizeaza unul dintre ei, intr-un microblog.

Alti chinezi au acuzat televiziunea publica de faptul ca vizeaza sistemul de operare iOS al Apple neglijand sa studieze potentialele pericole ridicate de alte telefoane intelgente. "Aproape toate telefoanele inteligente fabricate in China functioneaza cu Android (sistem de operare conceput de Google, n.red.). Este el mai sigur? CCTV ignora in mod expres acest lucru si insala lumea!", afirma un alt internaut.  Contactata de AFP, compania Apple nu a facut niciun comentariu.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO