Inginerii americani au scos la o imprimanta 3D prima masina care poate fi condusa. Este electrica si se numeste Strati

Ultima actualizare: 19-09-2014 00:05

Imaginati-va ca va puteti construi masina singuri, dupa proiectul vostru! Este posibil, datorita noii tehnologii de "printare tridimensionala".

Un grup de ingineri americani a construit, in acest fel, un automobil care poate fi condus. Facut din mai putin de 50 de componente, vehiculul a fost prezentat la un salon de tehnologie din Chicago. Aceasta este Strati (in limba italiana inseamna "straturi") si inventatorii sutin ca e prima masina electrica... scoasa la imprimanta 3D.

Partile componente - mult mai putine ca in cazul masinilor obisnuite - au fost obtinute gratie unor imprimante 3D, asistate de calculator; care, urmand intocmai proiectul, au depus straturi succesive de fibra de carbon si plastic pana la obtinerea formelor dorite.

Jay Rogers, director Local Motors: "Partile componente sunt obtinute cu imprimante 3d. Apoi le asamblam, sunt mai putin de 50, si masina merge, poate fi condusa."

Geamurile, farurile, motorul, bateria si alte cateva componente metalice sunt adaugate ulterior, iar intregul proces de fabricatie dureaza doar 44 de ore. Viteza maxima e de 65 de kilometri pe ora si bateria trebuie reincarcata dupa vreo 200 de kilometri.

Oricum, pana cand masinuta printata sa poata circula pe drumuri publice, constructorii trebuie sa convinga autoritatile rutiere ca toate normele de siguranta sunt indeplinite. Ei sunt convinsi ca macar in unele locuri pot obtine aprobarile necesare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO