iLikeIT. Silent Strike si Versus sunt 2 tineri romani cu milioane de fani pe net. Muzica pentru marile filme de la Hollywood

08-11-2014 10:59


Te-ai gandit vreodata cum ar suna coloana sonora a vietii tale? Balade rock, trance, pop, hip-hop? Pana te hotarasti, iti aratam doi tineri care jongleaza cu sunete si isi coordoneaza carierele din confortul propriilor locuinte.

Silent Strike si Versus sunt staruri pe internet, unde melodiile lor au milioane de accesari. Pe primul l-a cautat Statul, sa-i ceara ajutorul pentru... o campanie de tara. Cel de-al doilea compune pentru filmele de box office de la Hollywood.

La fel de usor ai trece si tu pe langa el, pe strada. Nici numele - Ioan Titu - nici chipul sau nu-ti sunt familiare, cu siguranta. I-ai auzit, insa, una din piese cel putin o data...

Silent Strike este unul din greii curentului trip-hop de pe la noi. O piesa cunoscuta de-a lui se cheama "Frunzisoara" si a ajuns hit... abia la trei ani dupa lansare, datorita spotului de promovare a Romaniei.

Folclorul se impaca de minune cu ritmurile electronice...in sufrageria lui Ioan. Silent Strike, pe numele sau de scena, de vreo 16 ani de zile, a inceput sa compuna in anii '90. Folosea programe care veneau pe dischete. Abia de prin 2005 se poate lauda ca traieste din muzica.

A ajuns la al 10-lea album, "Carusel". Si are milioane de fani, mai ales online.

Trip-hop nu auzi la radio. Mai mult pe internet. Suportul inseamna Youtube, Soundclound sau Bandcamp, locuri unde fiecare e liber sa asculte ce vrea, cand vrea. Artistii nu castiga din vanzari de albume, ci din concerte. Iar un astfel de eveniment cu Silent Strike la pupitru este o experienta care merita traita macar o data in viata. Mixeaza live doar melodiile lui.

Toata "magia" se intampla in sufrageria de la etajul 5 al unui bloc de pe langa Arcul de Triumf. Melodiile sunt compuse pe un calculator cu programe precum Reason, o orga midi si un modulator. Anumite sunete sunt inregistrate la chitara sau la alte instrumente. Desi Silent Strike este un artist underground, muzica lui calda binedispune milioane de fani.

S-ar putea sa sune a banc, dar nu este. Ce au in comun Iron-Man, Spiderman, Thor si Hulk? Un... dormitor din zona Lacul Tei, din Bucuresti. Proprietar peste pat si asternuturi: Alex. Versus, cum il stie tot internetul pe pustiul de 25 de ani care compune pentru...blockbusterele de la Hollywood.

"Parintii mei sunt fericiti, chiar nu le vine sa creada ca am ajuns sa fac muzica pentru Hollywood."

Cariera lui in muzica a inceput dintr-o frustrare. Voia sa asculte, pe telefon, anumite melodii. S-a apucat sa faca mixuri si sa le urce pe YouTube. Canalul sau a crescut enorm, odata cu primele track-uri. Are zeci de milioane de vizualizari si 80.000 de abonati. Pe o asemenea structura, Alex s-a apucat de construit serios...si original.

"Facusem niste melodii de trailer, dar erau doar pentru mine. Si m-au contactat cei de la Sony si m-au intrebat daca vreau sa fac o melodie de trailer pentru Robocop". Asa a devenit compozitor pentru Hollywood cu acte in regula. In calculatorul lui (si el si Silent Strike lucreaza pe desktop) se afla o orchestra completa. Muzica prinde viata cu ajutorul soft-ului Cubase. O investitie...de pana in o suta de euro.

Vecinii sunt "terorizati" si cu dubstep energic, facut de Versus de prin 2010 incoace. De altfel, petrecerile la care mixeaza Alex strang mii de tineri laolalta.