iLikeIT nu inseamna doar jocuri si telefoane. O firma romaneasca a construit un aparat "smart" pentru dozarea medicamentelor

25-10-2016 09:27

Tratamentul luat la timp face diferenta intre o batranete lunga si una... cu mari probleme de sanatate. Cum facem sa ii ajutam pe varstnici sa isi urmeze tratamentul chiar si atunci cand nu putem fi aproape de ei?

O solutie vine de la tehnologia si internetul impachetate de o firma romaneasca intr-o idee foarte buna.

Aparatul se numeste Med Control. A fost pus in vanzare in Suedia si in partea de vest a Europei. Sistemul este simplu. Are o carcasa care se deschide, iar inauntru se pune medicatia, fiind capabil sa lanseze pana la 24 de alarme zilnice.

Dozatorul de medicamente este eficient pentru pacientii vulnerabili, ajutandu-i sa-si aminteasca sa-si administreze medicatia. Un beneficiu important al este acela ca dozeaza doar cantitatea corecta, disponibila la ora recomandata.

Celelalte pastile sunt blocate in dispozitiv in afara ariei vizuale, prevenind o administrare a unei doze incorecte.

Aparatul are un modul GSM pentru alerte SMS si email, daca medicatia nu este administrata. Programat printr-un Centru de Administratie dedicat, poate sa trimita pana la 3 SMS-uri membrilor din familia pacientului si un email. Daca utilizatorul are un telefon mobil se pot trimite unul din mesajele de avertizare.

Mesajele de avertizare sunt trimise in urmatoarele cazuri:

- Au ramas doar 4 doze in tava de medicatie
- Doza nu a fost administrata (la jumatate si la sfarsitul timpului de alarma)
- Dispozitivul este intors cu capacul in jos
- Au mai ramas 4 doze
- Dispozitivul are o eroare

Med Control va fi disponibil in farmaciile din Romania in 2017, costul sau fiind estimat la aproximativ 300 de euro.

In prezent, Careousel Automatic Pill este folosit la scara larga in Marea Britanie, Tarile Scandinave, Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu si Noua Zeelanda, fiind oferite de asistentii sociali si casele de asigurari ca si o componenta a pachetului de beneficii pentru pacientii vulnerabili care au dificultati in a-si gestiona medicatia.