iLikeIT. Casa viitorului care ne apara de hoti, inundatii si incendii. Cat de putin costa o asemenea instalatie

Dată publicare: 01-05-2015 12:00
Dată actualizare: 06-05-2015 06:54


Daca timpul e o problema, tehnologia va sare in ajutor. Puteti conecta la net obiectele din casa – adica sa le bagati in „the Internet of Things”.

Cristian Dragu de la Casa din viitor a venit la iLikeIT ca sa ne explice cum functioneaza aceasta tehnologie. A adus o multime de gadgeturi – de pilda, aerul conditionat inteligent. Este de fapt un aparat obisnuit, chiar ieftin, care, cu ajutorul unei telecomenzi universale, a devenit smart. Cu aceasta telecomanda puteti controla, de altfel, si dispozitive multimedia.

Provocarea e insa cum sa ai intr-o singura aplicatie toate dispozitivele din casa. Adevarul e ca se poate iar o asemenea aplicatie va permite sa deschideti sau sa inchideti aerul sau chiar usa de oriunde in lume. Pana si filtrul de cafea sau dispozitivul pentru hranirea catelului poate fi setat printr-o asemenea aplicatie.

Casa viitorului nu va protejeaza doar de hoti, ci are senzor de inundatie sau de fum, care va alerteaza oriunde v-ati afla. Nu sunt foarte scumpe: un senzor costa in jur de 55 de euro iar un server central care controleaza 60 de dispozitive incepe de la 110 euro. Exista insa si servere mai performante. Pe de alta parte, aveti nevoie si de montare si intretinere, insa in aproximativ doi ani vor deveni si mai accesibile.