Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a venit in Romania. Filosofia care se afla in spatele celei mai accesate enciclopedii

×
Codul embed a fost copiat

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, se afla in Romania. Relaxat, ne-a dezvaluit filosofia din spatele celei mai accesate enciclopedii online, dar si cum a reusit prin intermediul acestei platforme sa revolutioneze accesarea informatiilor.

Wikipedia cuprinde peste 36 de milioane de articole, disponibile gratuit in peste 280 de limbi. "Mi-ar placea ca atunci cand oamenii se plictisesc sa intre pe Wikipedia, sa si citeasca" spune fondatorul ei.

Aflat in topul celor mai influente 100 de personalitati, realizat de revista Time, Jimmy Donal Wales este pe langa un antreprenor american de succes si un adevarat vizionar. Extrem de curios din fire si pasionat de tehnologie, Jimmy Wales a pus in 2001 bazele Wikipedia.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Ma uitam la inceputurie internetului, la aceasta incredibila multitudine de idei si de concepte si m-am gandit atunci ca ar trebui sa fie o enciclopedie gratuita pentru toti, online."

Citește și
Jimmy Wales
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine pentru prima oara in Romania pe 22 martie si va sustine o conferinta de presa
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Pornind de la ideea unei lumi in care oricine are acces liber la cunoastere, Wales a reusit sa puna Wikipedia pe locul cinci in topul celor mai accesate platforme online, dupa Google, Yahoo, Microsoft si Facebook, urmata de Amazon, Apple si eBay. Si vrea sa ajunga tot mai sus.

Wikipedia, care-si propune sa aiba raspuns la orice intrebare, este de fapt un dar, spune fondatorul ei. El nu ia in calcul ideea de publicitate pe Wikipedia, chiar daca bugetul anual este de doar 50 de milioane de dolari. Extrem de putin pentru un asemenea site.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Wikipedia functioneaza pe modelul donatiilor si marea majoritate a banilor care contribuie la functionarea Wikipedia vine din donatiile mici ale oamenilor si functioneaza. In fiecare an putem sa obtinem ceea ce avem nevoie, peste ani ne-am construit rezervele noastre."

Wales a discutat si despre modul in care unii considera ca Wikipedia ar putea dauna ideii de invatare. Sunt tot mai multi elevi care prefera sa se documenteze astfel.

Jimmy Wales, fondator Wikipedia: "Daca este elev, ar trebui sa ia Wikipedia ca un punct de inceput, nu unul de final. Intri pe Wikipedia pentru a te orienta, pentru a afla care sunt sursele, care sunt argumentele si abia apoi incepi cautarile"

Chiar daca discutam despre o enciclopedie online la care oricine are acces, in acest moment Wikipedia este blocata in China, care isi doreste o modificare a continutului. In fiecare luna, peste 80.000 de voluntari din intreaga lume contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. Limba romana este pe locul 25.

Jimmy Wales a acordat un interviu mai amplu si pentru iLikeIT, in emisiunea de sambata dimineata de la ora 10.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Au mai ramas 2 zile pana cand fondatorul Wikipedia soseste in Romania. Evenimentul la care va participa
Au mai ramas 2 zile pana cand fondatorul Wikipedia soseste in Romania. Evenimentul la care va participa

Au mai ramas doar 2 zile pana cand Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia si una dintre cele mai influente personalitati din lume, soseste in Romania.

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine pentru prima oara in Romania pe 22 martie si va sustine o conferinta de presa
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, vine pentru prima oara in Romania pe 22 martie si va sustine o conferinta de presa

 La 15 ani de la lansarea Wikipedia, Jimmy Wales - fondatorul celei mai accesate enciclopedii online, vine pentru prima oara in Romania, pe 22 martie, in cadrul McCann / Thiess Conferences, un eveniment prezentat de Vodafone Romania.

Cele mai citite articole pe Wikipedia in limba romana. Cati au fost interesati de
Cele mai citite articole pe Wikipedia in limba romana. Cati au fost interesati de "Arsenie Boca" si de "FCSB"

Cea mai mare enciclopedie online a publicat clasamentele celor mai accesate articole in 2015.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.