Fondatorii Facebook, PayPal si Tesla Motors s-au aliat pentru a crea computerul care gandeste ca un om

Ultima actualizare: 29-03-2014 06:58
Robot uman

Antreprenorii din spatele companiilor Facebook, Tesla si Paypal s-au unit pentru a sustine crearea unui computer care functioneaza asemenea unui creier uman.

Cativa dintre cei mai de succes antreprenori ai Internetului si-au unit fortele pentru a sustine un mic startup care planuieste sa creeze un creier artificial.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Elon Musk, de la Tesla Motors, Peter Thiel, fondatorul PayPal, actorul Ashton Kutcher si Dustin Moskovitz, unul dintre co-fondatorii Facebook, sunt printre cei care au ales sa investeasca in compania Vicarious, din San Francisco, informeaza Daily Mail.

Compania vrea sa creeze un software care "gandeste si invata ca un om". Pentru a-si atinge scopul, Vicarious incearca sa construiasca un program care mimeaza functionarea neurocortexului cerebral, regiunea creierului responsabila pentru perceptia senzoriala, localizarea spatiala, miscare, gandire si limbaj.

Conform publicatiei Wall Street Journal, Zuckenberg, Musk si Kutcher au investit, in total, 40 de milioane de dolari in acest proiect. "Prima tehnologie dezvoltata de noi este un sistem de perceptie vizuala care interpreteaza continutul fotografiilor si al videoclipurilor intr-un mod similiar cu gandirea umana. In spatele acestei tehnologii se afla o noua paradigma de programare, numita Retea Corticala Recursiva", au anuntat cei de la Vicarious pe site-ul companiei.

Un purtator de cuvant al Facebook a anuntat ca Zuckenberg a facut investitia in nume personal. Peter Thiel, de la PayPal, a declarat ca "Vicarious ne aduce mai aproape de un viitor in care computerele percep, isi imagineaza si gandesc asemeni oamenilor."

In Octombrie 2013, Vicarious a anuntat ca a dezvoltat un algoritm care rezolva codurile Captcha, cea mai raspandita metoda de a testa capacitatea unei masinarii de a rationa ca un om.

Codurile Captcha sunt folosite pe Internet la completarea formularelor, pentru a nu permite robotilor software sa introduca informatii in mod abuziv, intr-un site.

Scott Phoenix, fondatorul Vicarious, a declarat pentru Wall Street Journal ca, daca proiectul va fi un succes, compania va fi creat "un computer care gandeste ca o persoana, dar care nu are nevoie sa manance sau sa doarma."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO