Cine a fost Geta Brătescu, românca celebrată de Google cu un Doodle special
Motorul de căutare Google celebrează astăzi 95 de ani de la nașterea Getei Brătescu, o personalitate centrală a artei contemporane româneşti începând cu anii '60 şi artistă cu o carieră îndelungată.
În 2018, Geta Brătescu, marea doamnă a artei conceptuale din România, a primit, în atelierul său de lucru din Capitală, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român - "Steaua României", oferită de preşedintele Klaus Iohannis.
Cu o carieră impresionantă de peste 60 de ani, Geta Brătescu s-a bucurat de apreciere în rândul publicului şi al specialiştilor din domeniul artelor în întreaga lume.
Cine a fost Geta Brăescu
Pictor, grafician şi ilustrator de carte, Geta Brătescu s-a născut la 4 mai 1926, la Ploieşti. Personalitate centrală a artei contemporane româneşti începând cu anii '60 şi artistă cu o carieră îndelungată şi prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, grafică, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video şi performance.
A studiat simultan la Facultatea de Litere şi Filosofie (1949) şi la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti (1971) şi a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumită în prezent Secolul 21, potrivit site-ului www.icr.ro.
De-a lungul timpului, Geta Brăescu a primit mai multe premii şi distincţii, printre care: Premiul al II-lea al Uniunii Artiştilor Plastici (1965), Premiul Revistei "Arta", Uniunea Artiştilor Plastici (1970), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Environment; Premiul "Ion Andreescu" pentru expoziţia personală "Grădina", Academia Română (1993), Premiul Naţional pentru Arte Vizuale (2008).
La 23 martie 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, acordat pentru remarcabila sa contribuţie la dezvoltarea artei româneşti contemporane.
Geta Brăescu, apreciată la nivel internațional
Potrivit Agerpres, pavilionul României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, care a găzduit în 2017 proiectul "Apariţii" al artistei, a fost unul dintre mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în mass-media internaţională.
Lucrările sale se află în colecţii importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varşovia; Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana şi FRAC Lorraine, Metz, precizează site-ul www.sculpture.ro, citat de Agerpres