Pe urme de haiduci: In Maramures, dupa Pintea Viteazul

Pintea

Putine au ramas de la ultimul erou din Maramures, Pintea Viteazul, in afara de film. Lucrurile concrete se gasesc in Maramures. Oamenii au legenda pentru el, iar autoritatile austro-ungare l-au crezut un lotru simplu. Adevarul e undeva la mijloc.

Il chema Grigore Pintea si era fiu de mic nobil din Tara Lapusului. Se nascuse in satul Magoaja, dar urmele trecerii sale au ramas peste tot in Maramures. Fie ca ne referim la Izvorul Pintii, la Casa lui Pintea sau la Varful Pintii, maramuresenii au un respect deosebit pentru el.

Oamenii insa au exagerat faptele acestuia. E deja traditie in Maramures sa se povesteasca iarna, la gura sobei, ce ispravi facea Pintea Viteazul. Si se spune despre el ca era un voinic cu un cal nazdravan, care scapa de potera sarind de pe un varf de munte pe altul. Alte legende spun ca Pintea si fartatii sai au scapat de potera folosind aripi de sindrila cu care si-au luat zborul peste munti.

Cert e ca Pintea face inchisoare, este eliberat si se alatura revoltei principelui ardelean Francisc Raksoczi al II-lea. Atunci cand a fost doborat, in 1703, au aparut noi legende. Se spune ca a fost tradat de un haiduc ortac, pentru 500 de talanti si ca a fost ucis de un trimis special al Imparatului Leopold, cu un glont din argint, piper si grau de primavara.

Se stie insa ca fusesera luate destule bogatii de la grofi, care apoi au fost date saracilor. Dar, multi au crezut ca haiducii si-au pastrat o buna parte din avutiile jefuite. Si nu putini sunt cei care ar vrea sa dea de urma comorilor lui Pintea, pentru ca si in cantece se vorbeste mereu de averi.

Citește și
Madalina Draghici1
Turism de vis pentru Madalina Draghici: cura de ingrasare la Paris
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

“La Budesti, intre hotara,
Este-un fag cu frunza rara
Si la umbra fagului,
Pintea cu ortacii lui;
Sa uita cata Gutai,
C-acolo-i pivnita lui
Pa saraci ii miluieste,
Pa bogati ii jefuieste"

Se credea ca pestera lui Pintea de langa satul Mara era plina de avutii si destui s-au incumetat sa le caute. Legendele spun ca pestera era pazita de haiduci, cu randul si ca inauntru era o masa de piatra, dar mai departe de ea nu se putea vedea: apareau limbi de foc si fum.

De fapt, de la Pintea au ramas putine lucruri concrete si acestea sunt de gasit la Biserica din Budesti. Ajungi imediat de la Sighetu Marmatiei, caci satul e la 25 de kilometri distanta de oras. Bisericuta nu pastreza doar traditia crestin ortodoxa, ci si haina de curier pe care a imbracat-o Pintea.

Lacasul de cult are ca hram pe Sfantul Nicoara, adica Sfantul Nicolae, si este una din cele 8 biserici inscrise de UNESCO pe Lista Internationala a Mostenirilor. Iar daca i-ai calcat pragul e imposibil sa nu te minunezi de migala cu care mesterii maramureseni au lucrat aici. Peretii sunt pictati cu scene mici, pe chenare colorate. Initial, pictura a fost facuta pe panza, care a fost lipita de perete, dar dupa anii 1700 biserica a fost zugravita. Mai tarziu abia, in secolul al XIX-lea, picturile au fost facute direct pe perete.

Daca vrei sa vezi si alte obiecte care i-au apartinut haiducului, atunci e bine sa dai o fuga pana la Muzeul Judetean Maramures, din Baia Mare. Colectia de arme medievale este una extrem de bine pusa la punct. Platesti 5 lei, taxa de vizitare si ai ocazia sa vezi cateva arme care chiar i-au apartinut lui Pintea Viteazul. In ceea ce priveste mormantul acestuia, nu se stie cu exactitate unde se afla, dar langa Manastirea Barsana o sa gasesti o stanca sub care se crede ca isi doarme somnul de veci unul din ultimii viteji ai plaiurilor maramuresene.
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Premiera: de 1 Mai, litoralul romanesc a castigat razboiul cu cel bulgaresc
Premiera: de 1 Mai, litoralul romanesc a castigat razboiul cu cel bulgaresc

In timp ce unii se mai distreaza inca la malul marii, cei care lucreaza in turism ne anunta cu mandrie ca au castigat anul acesta meciul cu bulgarii.

Turism de vis pentru Madalina Draghici: cura de ingrasare la Paris
Turism de vis pentru Madalina Draghici: cura de ingrasare la Paris

Madalina Draghici, protagonista celui mai nou proiect MediaPro Pictures pentru ACASA a avut parte de un weekend excelent la Paris. Peisajele din Montmartre si cura de ingrasare au facut din deplasarea in Capitala Frantei, una din experientele de neuitat.

De aproape e mai frumoasa: Romania la pas
De aproape e mai frumoasa: Romania la pas

Foarte putini oameni din lume merg pe jos si fac bani. Ramona Cazacu e unul dintre ei. E ghid turistic si organizeaza excursii pe cele mai frumoase trasee din tara: biserici, manastiri, defilee, coaste de munte.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.