Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov: Putin nu i-a facut inca o invitatie la Moscova lui Basescu

Ultima actualizare: 14-11-2012 06:47
Oleg Malghinov

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat ca presedintele Vladimir Putin nu i-a adresat inca o invitatie de a vizita Moscova presedintelui Traian Basescu.

Emisiunea Dupa 20 de ani poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTV NEWS si pe m.stirileprotv.ro, de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, iPAD) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro. Daca esti pe mobil, click aici.

Urmareste emisiunea integral aici pe Voyo.ro

"Din cate stiu nu i s-a facut inca o invitatie domnului presedinte Basescu. In cea ce priveste relatiile politice, dupa cum am spus, acum dupa alegeri, sper ca vom putea creste turatia in relatiile cu noul Guvern, cu presedintele si Administratia Prezidentiala, si vom crea perspectivele pentru imbunatatirea relatiilor noastre", a declarat Malghinov, intr-un interviu la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV.

De asemenea, el a aratat ca invitatii similare de a vizita Romania au fost insa adresate si presedintelui rus actual Vladimir Putin, revenit la Kremlin in primavara acestui an, precum si fostului presedinte Dmitri Medvedev. "Invitatiile exista, invitatiile exista", a spus Malghinov.

El a subliniat ca nu percepe relatiile politice dintre cele doua tari ca fiind "inghetate", desi nu sunt foarte active.

"In ceea ce priveste relatiile politice, nu as spune ca ele sunt inghetate. Am spus deja, ca este vorba despre perceptie. Bineinteles, ca in comparatie cu alte tari, ma refer aici la relatiile Rusiei cu alte tari europene, da, nu avem cele mai active relatii. Dar avem perspective, avem perspective. in acest sens, este foarte important sa se suprapuna un sir de factori. Politica nu apare din aer. Ea reprezinta o finalitate a unor procese: economice, culturale, relatiile intre tineri, anumite interactionari in cadrul forumurilor internationale. Bineinteles, ca si contactele politice directe sunt importante. Desfasuram destul de frecvent consultari la nivelul Ministerelor de Externe ale celor doua tari. De asemenea, au avut loc intalniri, cu mult timp in urma intr-adevar, si intre conducatorii tarilor noastre. Am venit in Romania cu intentia de a crea conditii pentru a pune aceste chestiuni pe ordinea politica a zilei, pentru a o extinde si a exista posibilitatea acestor intalniri. si, de principiu, conditiile se creeaza, se creeaza", a spus Malghinov.

El a spus si ca investitorii romani sunt asteptati in Rusia pentru dezvoltarea schimburilor economice. "De fapt, ii asteptam pe investitorii romani in Rusia. Ar fi interesant. intr-adevar nu avem atat de multe, desi exista exemple de colaborare interesanta. Dar nu avem investitii romanesti si cand spuneam ca, de principiu, in domeniul productiei de mobila, in domeniul prelucrarii sau fabricatiei de produse alimentare romanii au experienta. si ar putea veni cu aceasta experienta si cu investitii in Rusia. Avem astfel de intentii", a spus Malghinov.

Potrivit acestuia, pentru organizarea unei misiuni economice romanesti in Rusia, impreuna cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, si-au exprimat intentia in scris peste 100 de oameni de afaceri romani, insa la momentul plecarii s-au inscris efectiv numai trei. Malghinov a evitat insa sa raspunda de ce oamenii de afaceri romani considera Rusia o tara inaccesibila, invocand cifra schimburilor comerciale bilaterale care se ridica la peste 5 miliarde de dolari. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO