Tot mai mulți tineri aleg să devină artiști. Meseria din care un tânăr câștigă 1.500 €


Ultimul update: Sambata 05 Octombrie 2019 13:12
Data publicarii: Sambata 05 Octombrie 2019 09:43
Categorie: Stiri Educatie

Meseriile care ţin de artă aduc şi bani, iar elevii României aleg să studieze acest domeniu peste hotare. 14 universităţi de profil din străinătate s-au adunat la un târg din Bucureşti, unde şi-au prezentat oferta educaţională.

Sute de adolescenţi, dornici să creeze, au răspuns invitaţiei şi mulţi au deja planuri măreţe de viitor.

Alexandra va studia regia de balet la renumita Universitate de Arte din Londra. Costurile se ridică la 9.250 de lire sterline pe an, plus cazare.

Alexandra Bărbulescu: ''In UK, în mod special, din timpul facultăţii intri efectiv în industria respectivă. România nu face asta neapărat, te formează ca artist minunat, dar apoi nu îţi oferă un loc de muncă sau variante ample de a intra în industrie.''

Şi Răzvan a renunţat la ideea de a avea o meserie clasică. S-a mutat din Suceava şi este elev la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Capitală. Iar de doi ani se ocupă de producţii disponibile pe reţelele sociale şi a ajuns să câştige aproximativ 1.500 de euro pe lună. De anul viitor va fi studentul unei facultăţi din Londra.

Răzvan: Editez vlogguri, scriu scenarii despre clipuri muzicile şi le filmez.
Reporter: De ce nu ai ales medicină, avocatură?
Răzvan: Aceste meserii mi se par basic deja, toată lumea se îndrepta spre aceste meserii, sunt creativ şi am ales regie. Aici pot să creez, să îmi fac o lume a mea şi să mă exprim.

Sute de viitori studenţi, cu aceleaşi țeluri, au luat parte la târgul din Bucureşti care a adunat 14 universităţi din străinătate. La mare căutare a fost o universitate din Stockholm, unde lecţiile sunt predate de specialişti ori antreprenori din publicitate, comunicare sau design.

Marco Ortolani, Berghs School of Communication: ''Vin direct din industrie, nu sunt profesori academici, e puţină teorie şi multe proiecte practice sau modele de afaceri."

Iar realitatea ne arată că interesele tinerilor coincid cu noile tendinţe.

Alexia Eram, studentă a unei universităţi de arte din străinătate, le-a vorbit participanţilor despre această experienţă. "Am zis că trebuie să fie o ţară care îmi place, unde pot befeficia de avantaje. Am ales Anglia, oraşul Londra, un oraş deschis, cosmopolit, cu multe porţi deschise", le-a spus ea.

Tinerii au primit şi ponturi despre cum să facă bani din arta, încă din timpul facultăţii.

Mihaela Haiduc, director Premium Edu: ''Eu vreau să se termine odată cu mitul acesta că din artă nu se fac bani. Dimpotrivă, cu toate meseriile astea noi, că e vorba de vlogger, de creator de fashion, aceste meserii ale viitorului pe care din păcate nu le găseşti aici şi mă bucur că există deschiderea asta pentru că în afara ele se dezvolta.''

Ioana Ciocan, director Art Safari: ''Azi să fii artist vizual nu înseamnă să faci tablouri şi să le pui pe perete, poţi să faci decoruri de film, haine, machiaj, brăţări, decorator, să faci multe lucruri, nu mai spun de lucrul în agenţia de publicitate.''

Numărul celor care aleg să studieze în străinătate creşte anual cu 20 la sută.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Creaţii impresionante din piese lego, expuse timp de un an la Copenhaga
Anunțul lui Smiley despre concertele electorale: ”Sunt primării care organizează spectacole”
Festival inedit de operă în Sibiu. Artiștii au cântat în aer liber
VIDEO PROTVPLUS.RO