Peste 2500 de elevi din Cluj participă la cursuri de prim ajutor. Ce sunt învățați


Ultimul update: Marti 05 Noiembrie 2019 09:43
Data publicarii: Marti 05 Noiembrie 2019 08:54
Categorie: Stiri Educatie

Cinci oameni sfârșesc zilnic în România în accidente rutiere, potrivit Eurostat. Și, cu toate că ajutorul acordat în primele minute după impact poate face diferența între viață și moarte, puțini știu să acționeze.

În aceste condiții, un proiect pus la cale de Inspectoratul Școlar Județean Cluj își propune ca peste 2500 de elevi să participe la cursuri de prim ajutor.

Deocamdată zece școli au fost dotate cu echipamentele necesare și deja au fost predate lecții importante.

Asistent Smurd explica elevilor: „Întotdeauna ne adresăm victimei din față verbal: 'Domnule, mă auziţi? Vă rog deschideţi ochii! Ce aţi păţit?' Dacă nu reacţionează, atunci punem mâna pe umerii victimei şi o stimulăm tactil."

Astfel de cursuri vor avea de acum loc în şcoli gimnaziale şi în licee din Cluj.

Asistent SMURD explica elevilor: „Verific dacă este conştientă sau nu şi dacă nici aşa nu răspunde persoana este inconştientă, atunci timp de 10 secunde verific dacă persoana se afla în stop cardio-respirator."

Elevă: „Niciodată nu ştii ce se poate întâmpla şi este esențial să poţi să ajuţi viaţa unui om. Cred că ar fi foarte important să se introducă astfel de cursuri în şcoli, pentru că multă lume nu ştie să acorde primul ajutor."

Elev: „Avem un opţional de educaţie pentru sănătate, dar ar fi util şi un opţional de prim ajutor."

Doctorii atrag încă o dată atenţia cât de importante sunt manevrele de resuscitare aplicate în primele minute.

Adela Golea director medical Spitalul Judeţean Cluj: „Nicăieri în lume nu este posibil ca în primele minute dacă se întâmplă ceva să fie un echipaj lângă tine. Dacă aceste manevre nu se încep în primele 3-5 minute, primul care se degradează este creierul."

Horia Simu, manager Serviciul de Ambulanţă Cluj: „Sunt situaţii în care lumea stă, se uită, poate de frică, poate din necunoştinţă."

Prețul unui manechin folosit de salvatori în timpul cursurilor este de patru sute de euro. Costurile sunt acoperite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj.

Valentin Cuibus, inspector general ISJ Cluj: „Cinci le-am dat la şcoli generale, cinci la licee, dar este un început al proiectului, vrem ca în perioada următoare să mai achiziţionăm încă 20, astfel încât în interval de 4 ani de zile să aibă toate şcolile de la nivelul judeţului Cluj un manechin."

La nivel naţional, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a iniţiat un proiect prin care îşi propune să instruiască populaţia la capitolul tehnici de prim ajutor.

În această lună, în zone aglomerate din Bucureşti şi din alte oraşe ale țării, urmează să fie instalate zeci de echipamente medicale, care vor ajuta la resuscitare în caz de nevoie.

Scene tulburătoare din ambulanța răsturnată în Pitești. Filmare din timpul impactului
Ambulanță care transporta o mamă şi un nou-născut, lovită de un şofer băut
Bărbat luat cu elicopterul SMURD, după ce i-a căzut un lemn în cap
VIDEO PROTVPLUS.RO