„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta

×
Codul embed a fost copiat

Vedetă a mesei de Revelion, faimoasa „Salată de boeuf” este mai scumpă anul acesta cu cel puțin 10 procente. De la cartofi până la ulei, toate ingredientele costă acum mai mult.

Chiar și-așa, românii s-au apucat deja de pregătiri și, deși rețetele nu diferă foarte mult, salata nu are același gust aproape niciodată. Și nici nu arată la fel pentru că poate fi ornată în o mie și una de forme.

Cei care au musafiri în noaptea de Revelion își dau silința să decoreze piesa centrală a mesei, platoul cu salată de boeuf, cât mai neașteptat. Cu albușuri, gogoșari, măsline negre, castraveți murați și pătrunjel au fost realizate unele salate ce ilustrează „Cina cea de taină”, „Scena Nașterii lui Iisus” sau un grup de pinguini, un brad sau chiar pe Grinch.

Până la ornat, însă, bucătarii trebuie să nimerească proporția de legume fierte și murate.

Vasile Cosmuța, bucătar chef:Cărniță fiartă de vită, cartof, morcov, puțin de tot țelină, toate fierte în apă simplă cu sare, mazăre, castravete murat, un pic de gogoșar murat că îi dă o tentă dulceagă, plus maioneză."

Citește și
salata
Salată, spanac și ceapă verde pe tarabele din piețe românești. Fermierii au profitat din plin de vremea călduroasă
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Foarte populară a devenit însă și varianta cu carne de pasăre.

Adriana Pop:Facem o salată de beouf cu carne de pui, pentru că așa preferă românii în ziua de astăzi. Nu mai vor cu vită, cu alte chestii."

Se spune că salata de boeuf a fost pregătită pentru prima dată de un bucătar belgian, în anul 1860, într-un restaurant faimos din Moscova. Pe atunci, rețeta era una opulentă, doar ingrediente scumpe. Alți bucătari din Europa au încercat să o recreeze, dar cu ingrediente mai ieftine. Acum, fiecare adaptează rețeta, după gust și buget.

Bucătăreasă:Preferabil carne de vită, dar anul acesta am făcut cu carne de curcan."

Bucătăreasă: Sunt vegetariană și fac salată a la russe, fără beof. Fără carne. Morcov, cartof, mazăre, măr, pătrunjel, castravecior murati și o maioneză."

Anul acesta, și ingredientele care obișnuiau să fie accesibile s-au scumpit cu cel putin 10%. Cartofii și morcovii se vând cu prețuri cuprinse între 2 și 3 lei kilogramul, iar cutia de mazăre costă și zece lei acum, de la 7 cât era în toamnă.

Rezultatul? Un kilogram de salată cu carne de vită se vinde cu 85 de lei, iar cu pui, 55 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Ce preț au icrele negre și cum le consumăm în noaptea dintre ani
Ce preț au icrele negre și cum le consumăm în noaptea dintre ani

Noaptea de Revelion se va sărbători mereu cu mese îmbelșugate și mâncăruri sofisticate, iar salata de icre este un preparat savuros nelipsit din meniul de sărbătoare.

Salată, spanac și ceapă verde pe tarabele din piețe românești. Fermierii au profitat din plin de vremea călduroasă
Salată, spanac și ceapă verde pe tarabele din piețe românești. Fermierii au profitat din plin de vremea călduroasă

Salată cât vezi cu ochii, spanac de un verde crud și ceapă proaspată. Asta găsești în multe dintre solariile fermierilor din Alba și Bihor.

Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe
Au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun. Cele mai căutate alimente în piețe

Caltaboș, sarmale, salată de boeuf și nelipsiții cozonaci. Mulți români au început pregătirile pentru masa festivă de Crăciun.

Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?
Cele mai simple reguli alimentare pentru a trece cu bine Sărbătorile de iarnă. Câte sarmale și câtă salată boeuf să mâncăm?

Prea mult nu înseamnă prea bine! Începe Crăciunul și nu vrem să ne abţinem de la mâncare. Şi nici de la bucurie.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.