„La pièce de résistance” de pe masa de Revelion, celebra salată de boeuf, mai scumpă anul acesta

Ultima actualizare: 30-12-2021 20:08

Vedetă a mesei de Revelion, faimoasa „Salată de boeuf” este mai scumpă anul acesta cu cel puțin 10 procente. De la cartofi până la ulei, toate ingredientele costă acum mai mult.

Chiar și-așa, românii s-au apucat deja de pregătiri și, deși rețetele nu diferă foarte mult, salata nu are același gust aproape niciodată. Și nici nu arată la fel pentru că poate fi ornată în o mie și una de forme.

Cei care au musafiri în noaptea de Revelion își dau silința să decoreze piesa centrală a mesei, platoul cu salată de boeuf, cât mai neașteptat. Cu albușuri, gogoșari, măsline negre, castraveți murați și pătrunjel au fost realizate unele salate ce ilustrează „Cina cea de taină”, „Scena Nașterii lui Iisus” sau un grup de pinguini, un brad sau chiar pe Grinch.

Până la ornat, însă, bucătarii trebuie să nimerească proporția de legume fierte și murate.

Vasile Cosmuța, bucătar chef:Cărniță fiartă de vită, cartof, morcov, puțin de tot țelină, toate fierte în apă simplă cu sare, mazăre, castravete murat, un pic de gogoșar murat că îi dă o tentă dulceagă, plus maioneză."

Foarte populară a devenit însă și varianta cu carne de pasăre.

Adriana Pop:Facem o salată de beouf cu carne de pui, pentru că așa preferă românii în ziua de astăzi. Nu mai vor cu vită, cu alte chestii."

Se spune că salata de boeuf a fost pregătită pentru prima dată de un bucătar belgian, în anul 1860, într-un restaurant faimos din Moscova. Pe atunci, rețeta era una opulentă, doar ingrediente scumpe. Alți bucătari din Europa au încercat să o recreeze, dar cu ingrediente mai ieftine. Acum, fiecare adaptează rețeta, după gust și buget.

Bucătăreasă:Preferabil carne de vită, dar anul acesta am făcut cu carne de curcan."

Bucătăreasă: Sunt vegetariană și fac salată a la russe, fără beof. Fără carne. Morcov, cartof, mazăre, măr, pătrunjel, castravecior murati și o maioneză."

Anul acesta, și ingredientele care obișnuiau să fie accesibile s-au scumpit cu cel putin 10%. Cartofii și morcovii se vând cu prețuri cuprinse între 2 și 3 lei kilogramul, iar cutia de mazăre costă și zece lei acum, de la 7 cât era în toamnă.

Rezultatul? Un kilogram de salată cu carne de vită se vinde cu 85 de lei, iar cu pui, 55 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO