Vinarsul a devenit o băutură tot mai căutată. Producătorii români îl exportă în toată lumea
Versiunea românească a sofisticatului coniac franțuzesc - vinarsul - a devenit o băutură tot mai căutată.
Unii producători exportă licoarea în Europa și chiar peste Ocean. Cu arome fine de caramel, migdale, fructe uscate sau ciocolată, o sticlă de vinars poate costa și câteva sute de lei, în funcție de vechime.
Pe dealurile Podișului Târnavei strugurii pentru vinars sunt culeși din timp, când boabele încă au aciditate mare și nu au adunat prea multe zahăr. Este primul pas pentru un vinars de calitate superioară.
Ca să se transforme într-o astfel de licoare, vinarsul este lăsat la maturat în butoaie de stejar, care înnobilează aroma. Există în acest sens trei standarde: peste 3, 5 și mai mult de 7 ani.
Ioan Buia, oenolog: „Distilatul trebuie să fie cu arome fine, nuanțe plăcute de vin proaspăt, să prezinte o concentrație alcoolică ceva mai ridicată."
Marius Vasiu, inginer: „În ultimii ani a crescut cererea pentru vinars cu aproximativ 15-16% vindem atât intern, cât și extern în America, Japonia, Germania."
Un producător român are o experiență de peste 30 de ani în domeniu.
Silviu Zetea, producător: „Pot să mă laud cu un vin ars cu o vechime undeva la 17 ani. Lumea s-a orientat cu consumul spre aceste băuturi naturale care provin din fructe la origine, nu din cereale cum sunt obișnuiți vesticii."
Un alt mare producător cu tradiție a reușit să trimită vinars românesc tocmai în Mexic.
Corneliu Vîlsan, Chief Marketing Officer: „Am vândut anul acesta în jur de 180 mii litri în creștere cu peste 50% față de anul trecut. Exportăm cam 10% din producție în peste 30 de țări, cea mai recentă piață deschisă fiind Mexicul."
Pentru că cei care aleg vinars pentru răsfăț sunt tot mai mulți, au apărut inclusiv localurile dedicate acestei băuturi.
Mircea Butean, administrator local: „În general este o băutură care se consumă la sfârșitul unei mese. În România vinarsul sau coniacul aşa cum îi spuneam noi se bea la o poveste. Au gusturi diferite se folosesc butoaie de stejar în care inițial a fost ținut vinul și acolo descoperi arome de ciocolată, cafea, cireșe, de vanilie."
Anul trecut, consumul de rachiuri naturale și coniac a crescut cu 33 la sută, comparativ cu 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În aceeași perioadă, am importat cu 43 la sută mai multe spirtoase decât în urmă cu un an. În funcție de calitate, o sticlă de vinars poate costa de la 30 de euro până la câteva sute sau chiar mii de euro.