Vinarsul a devenit o băutură tot mai căutată. Producătorii români îl exportă în toată lumea

×
Codul embed a fost copiat

Versiunea românească a sofisticatului coniac franțuzesc - vinarsul - a devenit o băutură tot mai căutată.

Unii producători exportă licoarea în Europa și chiar peste Ocean. Cu arome fine de caramel, migdale, fructe uscate sau ciocolată, o sticlă de vinars poate costa și câteva sute de lei, în funcție de vechime.

Pe dealurile Podișului Târnavei strugurii pentru vinars sunt culeși din timp, când boabele încă au aciditate mare și nu au adunat prea multe zahăr. Este primul pas pentru un vinars de calitate superioară.

Ca să se transforme într-o astfel de licoare, vinarsul este lăsat la maturat în butoaie de stejar, care înnobilează aroma. Există în acest sens trei standarde: peste 3, 5 și mai mult de 7 ani.

Ioan Buia, oenolog: „Distilatul trebuie să fie cu arome fine, nuanțe plăcute de vin proaspăt, să prezinte o concentrație alcoolică ceva mai ridicată."

Citește și
Cozonac pufos
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Marius Vasiu, inginer: „În ultimii ani a crescut cererea pentru vinars cu aproximativ 15-16% vindem atât intern, cât și extern în America, Japonia, Germania."

Un producător român are o experiență de peste 30 de ani în domeniu.

Silviu Zetea, producător: „Pot să mă laud cu un vin ars cu o vechime undeva la 17 ani. Lumea s-a orientat cu consumul spre aceste băuturi naturale care provin din fructe la origine, nu din cereale cum sunt obișnuiți vesticii."

Un alt mare producător cu tradiție a reușit să trimită vinars românesc tocmai în Mexic.

Corneliu Vîlsan, Chief Marketing Officer: „Am vândut anul acesta în jur de 180 mii litri în creștere cu peste 50% față de anul trecut. Exportăm cam 10% din producție în peste 30 de țări, cea mai recentă piață deschisă fiind Mexicul."

Pentru că cei care aleg vinars pentru răsfăț sunt tot mai mulți, au apărut inclusiv localurile dedicate acestei băuturi.

Mircea Butean, administrator local: „În general este o băutură care se consumă la sfârșitul unei mese. În România vinarsul sau coniacul aşa cum îi spuneam noi se bea la o poveste. Au gusturi diferite se folosesc butoaie de stejar în care inițial a fost ținut vinul și acolo descoperi arome de ciocolată, cafea, cireșe, de vanilie."

Anul trecut, consumul de rachiuri naturale și coniac a crescut cu 33 la sută, comparativ cu 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În aceeași perioadă, am importat cu 43 la sută mai multe spirtoase decât în urmă cu un an. În funcție de calitate, o sticlă de vinars poate costa de la 30 de euro până la câteva sute sau chiar mii de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul
Cum să mănânci cozonac fără să te îngrași. De ce să-l combini cu lapte și câte calorii are cozonacul

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești
Chimen - totul despre chimen. Beneficii, contraindicații, ce gust are și la ce să îl folosești

Chimenul este un fruct uscat, denumit în mod obișnuit „sămânță”, care provine de la planta Carum carvi. 

Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii
Nivelul Mării Negre crește constant. Există însă și un efect benefic, explică cercetătorii

Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile pe litoralul românesc. Cercetătorii avertizează că nivelul Mării Negre a crescut constant în ultimii 90 de ani, cu o medie anuală de aproape 2 milimetri, iar acest proces s-a accelerat recent.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.