Un pod de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a prăbușit. Autoritățile au considerat că reabilitarea costa prea mult

Ultima actualizare: 09-01-2021 14:18
Podul lui Cuza
Câmpina TV

Podul lui Cuza, veche cale de acces între municipiul Câmpina şi Băneşti construită pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a prăbuşit, vineri, din cauza ploilor din ultima vreme.

Legătura dintre cele două localităţi se face în continuare printr-o pasarelă metalică realizată chiar în apropierea construcţiei istorice, potrivit Agerpres.

Localnicii din zona Băneşti au postat pe reţelele sociale fotografii cu vechiul pod de piatră prăbuşit în apele râului Doftana.

”De câteva zile, cei de la Barajul Paltinu au mărit debitul râului Doftana, iar acesta a erodat picioarele podului, iar astăzi s-a prăbușit. S-a auzit o bubuitură foarte mare, ca de cutremur. Păcat de acest monument istoric că dispare” a fost mesajul transmis de Gica Dieac, un fost cadru didactic din Bănești, care a filmat podul prăbușit, potrivit publicației Observatorul Prahovean.

Podul a fost construit în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și dat în folosință în anul 1864.

Acesta făcea legătura între Ţara Românească şi Transilvania și figura pe lista monumentelor istorice.

Circulația pietonală pe podul lui Cuza a fost interzisă din anul 2014, după ce o expertiză a arătat că acesta nu mai îndeplinea criteriile de siguranță.

Autoritățile locale au considerat că refacerea podului ar fi mult prea costisitoare, mai scrie presa locală.

În toamna anului trecut, a fost dată în folosinţă o pasarelă metalică realizată chiar în apropierea vechiului pod, astfel că legătura între cele două localităţi este în continuare asigurată.

"O pasarelă peste râul Doftana, destinată locuitorilor navetişti din comuna Băneşti şi din municipiul Câmpina, va fi dată în curând în folosinţă. Aflată chiar lângă podul de piatră construit pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza peste cursul aceluiaşi râu, pasarela are structură metalică, cu stâlpi de susţinere turnaţi la 12 metri adâncime în albia râului. Pentru că legătura dintre cele două localităţi, pe ruta respectivă, s-a întrerupt odată cu prăbuşirea parţială a Podului lui Cuza, am sprijinit crearea unei noi structuri, prin fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Prahova, în cadrul unui parteneriat cu autorităţile din Băneşti şi Câmpina. Astfel, prin asocierea dintre Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Local Băneşti şi Consiliul Local Câmpina, lucrările începute în toamnă la puntea pietonală de peste râul Doftana se apropie final. Valoarea totală a acestui obiectiv a fost de 1.512.341 lei fără TVA, iar contribuţia Consiliului Judeţean Prahova s-a ridicat la 500.000 de lei", preciza, în luna mai a anului trecut, preşedintele CJ de la acea vreme, Bogdan Toader.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO