Uleiul de cocos: Nutrienţi, Beneficii & Contraindicaţii

ulei de cocos
iStock

Uleiul de cocos este un ulei vegetal cu numeroae beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Se extrage din miezul de nucă de cocos uscat, numit copra, și poate fi folosit atât pentru uz intern, cât şi pentru tratamente cosmetice.

Uleiul de cocos este un aliment nutritiv care îmbogățește, de regulă, regimul alimentar vegan. Fiind un produs nealergenic, poate fi consumat și de copii, chiar de la o vârstă fragedă.

Acest super-aliment este de mai multe feluri: ulei de cocos presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic, iar cel mai des folosit de consumatori este uleiul extravirgin.

Compoziția nutriţională a uleiului de cocos

La temperatura camerei, uleiul de cocos are consistența untului, însă, din punct de vedere nutritiv este mult mai benefic pentru sănătate.

În cea mai mare parte, alimentul este compus din nutrienţii existenţi în nuca de cocos, cum ar fi colină, iar din compoziţia să mai fac parte vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizii graşi Omega-6, grăsimile săturate, mononesaturate şi polinesaturate.

Citește și
alimente cu grasimi trans
România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ce acizi grași esențiali și vitaminte conține uleiul din nucă de cocos?

Produsul este bogat în acizi graşi, printre care acidul lauric, acidul capric şi acidul caprilic – importanţi agenţi microbieni, care lupta efficient împotriva virusurilor și a ciupercilor.

Proprietăţile uleiului de cocos 

Uleiul de cocos este un supraaliment bun la toate, recomandat chiar şi de medic. Poate fi folosit ca bază în cosmetică sau în alimentaţie.

Datorită calităţilor sale hidratante, este un produs foarte popular în măşti pentru ten şi păr.

Care sunt beneficiile oferite de uleiul de cocos

Datorită acizilor graşi, uleiul de cocos are calităţi antifungice şi antibacteriene, ajuta la accelerarea arderii grăsimilor, menţine sănătatea glandei tiroide, condolideaza rezistenta osoasă, este un component de bază în procesul de detoxifiere, reduce grăsimea abdominală şi ajuta la menţinerea echilibrului hormonal.

Uleiul de cocos este foarte bun pentru a preveni iritaţiile produse de scutece în cazul bebeluşilor şi poate fi folosit şi că demachiant, crema de bărbierit şi tratament pentru fortificarea genelor şi a sprâncenelor.

Beneficiile uleiului de cocoş în cosmetică

Uleiul de cocos a devenit, în ultima perioadă, produsul-minune în cosmetică. Datorită proprietăţilor sale antifungice şi hidratante, acest ulei este folosit de tot mai multe femei în ritualurile de înfrumuseţare şi îngrijire.

Ulei de cocos pentru ten

Uleiul de cocos are calităţi hidratante umitoare. Este recomandat persoanelor cu pielea uscată, deshidratata sau iritată. Efectele pozitive se observa chiar şi după prima folosire: pielea rămâne catifelată şi tonifiata.

De asemenea, produsul poate fi folosit şi în măştile exfoliante, ca unguent pentru iritaţii şi răni superficiale.

Ulei de cocos pentru păr

Uleiul de cocos este cel mai bun aliat al persoanelor cu părul uscat şi deteriorat.

Masca de păr cu ulei de cocos reprezintă un adevărat răsfăţ pentru firul de păr deoarece vitamina E, acizii graşi, cât şi proteinele din componenţa sa acţionează ca un adevărat tonic pentru stimularea creşterii podoabei capilare.

Utilizarea frecvenţă a tratamentelor cu ulei de cocos îi conferă părului forţa, supleţe şi strălucire.

Cum diferenţiezi uleiul de cocos natural de cel falsificat?

Cererea imensă pentru acest produs-minune i-a determinat pe comercianţi să aducă pe piaţa numeroase mărci de ulei de cocos, cu un preţ mai mic, însă extrem de slab din punctul de vedere al proprietăţilor nutritive. Consumul unui produs falsificat poate avea efecte periculoase pentru sănătate.

Când cumperi ulei de cocos de pe piaţa trebuie să fii atent, în primul rând la etichetă, pe care trebuie să fie menţionat dacă este vorba de ulei de cocos virgin sau extravirgin. Uleiul de cocos virgin este minim procesat, pe când cel clasic poate fi procesat termic sau chimic, pierzându-şi astfel calităţile.

Este foarte important că produsul cumpărat să fie ambalat într-un recipient de sticlă şi nu de plastic, să fie ulei de cocos bio, organic sau ecologic, să aibă un preţ corect, să aibă aroma şi miros de nucă de cocos şi să nu prezinte pulpa, coloranţi sau alte reziduuri.

Ce mâncăruri putem prepara utilizând ulei de cocos?

Uleiul de cocos poate fi folosit drept un substitut pentru unt, pentru uleiul de floarea soarelui sau pentru laptele folosit în cafea.

Acest aliment – minune poate fi folosit pentru pregătirea oricărui fel de mâncare, fie că vorbim de un fel principal sau de deserturi.

Pentru persoanele curajoase în bucătărie, uleiul de cocos poate fi folosit ca ingredient cheie în maioneza, în omlete şi, mai ales, în dulciurile de casă.

Foarte populară este şi pentru slăbit. Dieta cu ulei de cocos activează metabolismul, facilitând arderea rapidă a grăsimilor şi ajuta la reducerea nivelului colesterolului rău şi la creşterea nivelului colesterolului bun în sânge.

Uleiul de cocos inhiba apetitul, asta însemnând că organismal va consuma mai puţine calorii şi va pierde mai repede kilogramele în exces.

Riscuri şi Contraindicaţii

În ciuda numeroaselor sale proprietăţi benefice pentru organism, există şi câteva contraindicaţii privind consumul uleiului de cocos.  

Nu este indicat că acest aliment să fie consumat în cantităţi mari de persoanele care suferă de boli cardiovasculare sau de cele care suferă de diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, pentru femeiele însărcinate sau care alăptează, se recomanda un consum moderat. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
“Aurul mov” ii va imbogati anul acesta pe fermieri. Cat costa 10 ml de ulei
“Aurul mov” ii va imbogati anul acesta pe fermieri. Cat costa 10 ml de ulei

Lavanda - numită și “aurul mov” - a pus deja stăpânire pe câmpurile din întreaga țară, semn că va fi un an bun pentru fermierii care au mizat pe afacerile cu această plantă.

România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food
România ar trebui să interzică în 5 ani chipsurile, biscuiţii şi produsele fast-food

Grăsimile trans ucid sute de mii de oameni şi trebuie eliminate în următorii 5 ani, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.