România a primit în 15 ani de când este membră UE cu 45 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit

Ultima actualizare: 26-01-2022 17:02
euro
Getty

România a primit de 15 ani de când este membră UE cu aproape 45 de miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, fără a pune la socoteală aici și sumele din PNRR.

 

Țara noastră a primit în cei 15 ani de când este membră a Uniunii Europene (2007- 2021) cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul UE, potrivit Profit.

Astfel, România a primit până în decembrie 2021 suma de 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția sa pentru aceeași perioadă a fost de 24 de miliarde de euro.

Fondurile europene au reprezentat în acești 15 ani una dintre sursele importante de finanțare pentru proiecte derulate de autorități, locale sau centrale, dar și de mediul privat. Sumele de mai sus sunt doar cele accesate de România prin bugetele multianuale ale UE.

La aceastea se adaugă alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU (2021-2023), din care 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie anul trecut ca avans din granturile aferente PNRR, iar 123 milioane de euro reprezintă asistență de redresare pentru coeziune (ReactEU).

Împrumuturile prin PNRR, la dobânzi foarte reduse

Recent, Comisia Europeană a virat alte 1,9 miliarde de euro în contul statului român, reprezentând prefinanțarea din împrumutul acordat României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce au fost atinse țintele și jaloanele din trimestrul IV 2021.

Acesta este un împrumut și nu apare în statistica de până la 31 decembrie 2021 a soldului financiar al României cu bugetul UE.

Împrumuturile din PNRR sunt la dobânzi la care se împrumută Comisia Europeană și pe care le transferă României sunt mult mai reduse față de ce pot obține autoritățile de la București la ieșirile pe piețele internaționale.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO