Noi reguli pentru proprietarii de animale din București. Amenda urcă până la 1.000 de lei

Ultima actualizare: 25-10-2019 21:23

Autoritățile vor face un recensământ al animalelor de companie indiferent dacă aveți: câini, pisici, iguane, tarantule, papagali sau țestoase.

Cei care refuză să colaboreze riscă amenzi substanțiale.

Recensământul vizează toate animalele de companie, că ne referim la câini, pisici, hamsteri sau, de ce nu, porcușori de guineea. Proprietarii sunt obligați să le declare.

Se poate face acest lucru prin trei modalități: fie recenzorului care ne bate la ușa, fie mergem noi la autoritatea pentru protecția animalelor, fie trimitem un mail către autoritățile competente.

Pe lista intră inclusiv iguane, păsări broaște țestoase sau șerpi. Practic, orice viețuitoare deținută legal.

Refuzul de a oferi aceste date se sancționează cu amendă care poate ajunge până la 1.000 de lei. La fel și dacă nu anunțați când înstrăinați animalul ori când face pui. Orice noutate care nu este comunicată în termen de 15 zile poate fi taxată cu până la 600 de lei.

Ulterior, să venim cu politici publice adaptate realității pentru că acum mergem pe estimări și noi să fim pregătiți pentru a face față unor situații cum a fost cea de acum o lună.

Adică situația în care o maimuță a pus pe jar autoritățile din București. Ulterior, responsabilii au găsit pe proprietatea lui Nuțu Cămătaru alte două maimuțe și o cămilă.

Bineînțeles, e greu de crezut că astfel de cazuri vor fi raportate de proprietari, însă cei de la protecția animalelor speră că vor află totuși de existența lor.

Toate aceste reguli se vor aplică din 2020 iar recensământul ar trebui să fie gata în 2 ani. Până atunci, ne bazăm pe statistici care spun că în întreagă Românie ar trăi acum 11 milioane de animale de companie. Și este vorba doar despre câini și pisici.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO