Macul românesc dispare de pe câmpuri. Producția scade, importurile cresc, iar autorizațiile sunt tot mai greu de obținut
Producția de mac a scăzut puternic în România, iar acum importăm semințe din Cehia, Ungaria sau Slovacia. Totuși, unii fermieri încă mizează pe această cultură, folosită în industria alimentară sau farmaceutică, dar care necesită autorizații speciale.
Pentru a o cultiva este nevoie de o autorizație specială. Cu o tradiție de peste 40 de ani, localitatea Colțești, din județul Alba, este renumită pentru culturile de mac alb.
Seceta a afectat producția de anul acesta, care se întinde doar pe 2 hectare, mai puține ca în trecut.
Ioan Mihalciu, producător de mac: „Macul ăsta, cam rar așa ceva unde se cultivă macul. Un kg de mac 50-60 de lei."
Pentru înființarea unei culturi de mac este nevoie de o autorizație specială, care se eliberează la cererea agricultorului de către autorități.
Deak-Szekely Szilard Levente, primar Rimetea: „Noi facem și contract și ei au cu fabrici și predau o parte din mac pentru o fabrică de medicamente."
Capsulele pline cu semințele mici și negre se culeg manual în luna august.
Nicu Spineanu, producător de mac: „Dacă în general aveam 400, 450 maxim 500 de kg la hectar cred că undeva la 350 o să ne inchidem anul acesta.”
Macul este folosit în industria alimentară și cea farmaceutică, însă în mare parte este adus din străinătate.
Monica Ivan, proprietar cofetărie: „Macul este de la un furnizor din UE în general, Germania este scrisă pe eticheta actuală. Specificul lui consacrat este în patiserie, brutărie mai degrabă, dar noi l-am adaptat și în cofetărie."
Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, anul trecut am importat semințe în valoare de aproape 4 milioane de euro.