Delicii de toamnă la târgurile din București. Un kilogram de plăcintă cu dovleac se vinde și cu 80 de lei. „Foarte scumpe”
Toamna are bogățiile ei, iar mâncărurile gătite în această perioadă sunt printre cele mai gustoase de peste an.
Drept urmare, cei care caută gustul autentic au șansa să găsească laolaltă plăcinte, must, murături, conserve de legume și fripturi la târgurile de profil. Limita este bugetul, pentru că mai toate s-au scumpit exagerat.
Bucătar: „Asta se numesc târgurile – norocul omului!”
Dacă judecăm după grătarele încărcate de cărnuri, pare că peste oaspeții care au ajuns la acest târg culinar din capitală chiar a dat norocul.
Reporter: Ce-ați cumpărat?
Client: „Pastramă de oaie, cartofi, mămăliguță, coastă”.
Este vremea pastramei, iar cei care îi apreciază gustul se bucură de carnea fragedă și gustoasă.
Niculae Ciobanu, comerciant: „E cea mai bună, cea mai gustoasă, în timpul ăsta. Mielul este bun la Paște, porcul este bun la Crăciun. După 1 septembrie este perioada lui pastramă. Septembrie, octombrie, noiembrie.”
Lângă pastramă merge de minune o carafă de must. Producția este la jumătate anul acesta, din cauza secetei, dar compensează prin calitate, spun producătorii.
Adriana Cobzaru, comerciant: „În comparație cu ceilalți ani, a fost foarte cald și strugurii sunt foarte dulci. Au zaharină mult mai multă. E foarte aromat. Cred că e unul dintre cele mai bune musturi pe care le-am avut până acum”.
Încheiem cu un desert.
Comerciant: „Specific de toamnă avem dovleacul”.
Client: „E adevărat, foarte scumpe. Dar, după posibilități, luăm fiecare ce ne permite punga”.
Un prânz cu friptură, garnitură, o băutură și un desert costă cam 150 de lei de persoană. Iar cei care vor să ia la pachet dau 15 lei pentru un litru de must, 50 de lei pentru un borcan potrivit de murături și 80 de lei pentru un kilogram de plăcintă de dovleac sau mere.