România rămâne fără bivolițe. Fermierii au explicat cum au ajuns să renunțe la ele
Din ţara cu cele mai multe bivoliţe din Europa, cum era înainte de revoluţie, România riscă să rămână fără ferme în care să crească aceste animale.
Asta deşi carnea de bivoliţa este foarte apreciată în toată lumea, iar produsele lactate de o calitate aparte.
Italia a cumpărat majoritatea bivoliţelor din România şi din Europa de Est, iar noi importăm acum mozzarela de la ei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fermierii susţin că o subvenţie mai mare i-ar face să se mai gândească.
Una dintre puţinele ferme de bivoli din România este în Delureni - judeţul Bihor. Un fermier creşte aici 70 de exemplare.
Marius Cacuci, fermier: „Numărul lor se diminuează anual cu 30 la sută. Au luat, după revoluţie, drumul Italiei şi al Egiptului şi al Emiratelor Arabe pentru că nu există interes."
Potrivit Eurostat, în 1980, în România erau peste 220 de mii de bivoli. În 2016 numărul lor era de zece ori mai mic.
În schimb italienii au peste 400 de mii de exemplare, de aproape cinci ori mai multe ca în 1980.
Fermierii români susţin că au renunţat să mai crească bivoli pentru că subvenţia pe care o primesc de 164 de euro este prea mică - în timp ce la vaci, de pildă, suma este de 380 de euro.
Stelian Acatincăi, profesor USAMVB Timişoara: „România a fost cea mai mare crescătoare de bubaline din Europa, efectivele încet-încet s-au diminuat până la dispariţie din foarte multe zone.”
Italienii fac din laptele de bivoliţă mozzarela. Gastronomia lor este recunoscută pentru preparatele cu acest tip de brânză.
Preţul pentru un kilogram de mozzarela începe de la 40 de lei însă poate ajunge până la 200, în funcţie de calitate.