Ce substanțe nocive poate conține aerul din birouri și cum sunt afectați angajații

Ultima actualizare: 13-09-2021 19:52

Calitatea aerului din birouri afectează gândirea și capacitatea de concentrare a angajaților, arată un studiu al Universității „Harvard”.

Aerul dintr-un birou este încărcat cu mai multe substanțe care ne pot face rău. În primul rând este dioxidul de carbon a cărui concentrație crește extrem de repede într-o încăpere închisă, unde sunt mai mulți oameni.

Urmează radonul, un gaz toxic care intră în locuințe prin podele, pereți sau fisurile din subsol și formaldehidă - un alt gaz periculos care se găsește în vopseaua de pe mobilă, mochete ori coloranți. Lor li se adaugă și particulele de praf care, dacă sunt mai mici de 10 micrometri, se pot infiltra cu ușurință în căile respiratorii și plămâni.

Un om care se expune la acestea 8 ore pe zi poate fi în pericol.

„Pe termen scurt observăm lipsa de concentrare din partea angajaților, creșterea iritabilității, pot să apară și manifestări de tip alergic. Dacă vorbim pe termen lung aici lucrurile se complică puțin. Afectează mai multe organe de la sistem nervos, cord și sigur, plămânul”, explică Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Un studiu al prestigioasei Universități „Harvard” arată că o calitate precară a aerului de la locul de muncă afectează gândirea angajaților. În România autoritățile nu au stabilit norme pentru monitorizarea aerului din interior. Drept urmare, nu există nici aparate autorizate care să ne ajute să ne dăm seama exact de nivelul de poluare dintr-o încăpere.

„Nu e necesar să monitorizăm aerul în interior. Pentru că asta ar însemna costuri, să avem sisteme de monitorizare în fiecare încăpere, ceea ce nu e sustenabil. E suficient să monitorizăm în exterior. În procent semnificativ, peste 70%, aerul din interior este influențat de calitatea aerului din exterior”, spune George Gârbacea, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Și pentru că multe clădiri de birouri sunt în interiorul orașelor sufocate de poluare, aerisirea nu e cea mai bună soluție, mai ales la orele cu trafic intens. În această situație, de mare ajutor sunt sistemele de ventilație care curată totdată și aerul.

„Ce face este să aducă aer proaspăt permanent în încăpere și în același timp să elimine aerul viciat din încăpere. Echipamentele au un filtru care filtrează aerul care vine din exterior”, spune Andrei Agafița, administratorul unei firme de sisteme de ventilare.

„Pe lângă ventilație, aerisirea camerelor e bine să ai și anumite plante în birou care știm cu toții că absorb CO2-ul și produc oxygen”, explică Alin Tănase, de la Greenpeace România.

Problema aerului din interior este luată mult mai în serios în alte țări. În Danemarca, de pildă, autoritățile au grijă că mai ales în școli nivelul de poluare din interior să fie atent monitorizat cu ajutorul unor senzori care indică în permanentă la ce nivel sunt temperatura, umiditatea şi emisiile de carbon din încăperi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO