Ce este "marea alpină". Fotografii așteaptă ore în șir, pe munte, pentru poza perfectă

20-02-2019 19:39


În această perioadă, muntele oferă un spectacol aparte. În timp ce orașele sunt cufundate în ceață, la înălțime este soare și senin, iar pasionații de fotografie pândesc toate mișcările de pe cer.

Meteorologii vin cu explicații și pentru acest fenomen, pe care îl numesc ''marea alpină''.

Imaginile par desprinse dintr-o poveste: crestele albe ies din marea de nori care alunecă pe văi. Pentru a surprinde acest spectacol e nevoie de ore întregi petrecute pe munte de echipament scump și de o foarte bună condiție fizică.

"Ia uite cum vine ceața"

Fotografia perfectă înseamnă sacrificiu. Vânătorii de fenomene meteo ajung în vârf după trasee de 2, 3 sau chiar 5 ore. Aceste imagini au fost surprinde în Masivul Ceahlău. Fotograful a investit în jur de 6.000 de lei într-un aparat foto, o dronă și un GoPro.

Ioan Panaite, fotograf: "Urci pe munte și aștepți ore întregi în frig, ploaie, vânt marea de nori apare în geneal dimineață. Stratul se ridică și se ridică până când te înghite, te acoperă complet. Senzația aia că și cum ai fi în mijlocul oceanului e superbă, ceva de nedrescris."

Deoseori pasionațîi își stabilesc întâlnirile pe rețelele sociale.

Organizează și cursuri în care îi învață pe doritori ce însemană fotografia în natură.

Pregătirea se întinde pe două luni, costă 500 de lei și include și partea practică, pe munte.

Dan Dinu, fotograf profesionist: "Avem nevoie de trepied pentru că de obicei mergem mult, obosim tare și din mâna camera nu o să mai fie stabilă. Un obiectiv mai larg ne va ajuta să surprindem fenomenul în ansamblul lui dacă vrem să avem crestele și un prim-plan în față. E o împlinire sufletească pentru ține că ai reușit să fi martorul unui fenomen interesant."

Și în Masivul Bucegi marea de nori apare că un cadou nesperat.

Daniel Gritu, fotograf: "În fotografie trebuie să fi perseverent, să aștepți să se întâmple lucruri și să aștepți cea mai potrivită lumina. Inspirația e pe moment."

Meteorologii spun că marea alpină este un plafon de nori care se formează atunci când are loc fenomenul de inversiune termică. Jos, în vai și depresiuni, este frig, iar la altitudine temperatura este mai ridicată și nu există curenți de aer care să înalte norii. Acest fenomen apare spre sfârșit de primăvară și final de toamna.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO