Biserica din lemn de la Putna e cea mai veche din România. A fost demonstrat științific
Biserica din lemn de la Putna este cea mai veche din țară, conform oamenilor de știință de la Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Aceștia au analizat lemnul de stejar folosit la construcție și au ajuns la concluizia că datează din 1400. Una dintre grinzi datează chiar din 1295.
„Este vorba despre o tratare dendrocronologică. Am scos probe pe care le-am datat folosind seriile pe care le aveam deja. Am construit o serie pornind de la arbori vii, stejari mai exact.
Ca să prelungim seria – noi neavând în Moldova arbori mai bătrâni de 250 de ani – am prelevat probe din situri arheologice, din alte biserici vechi din lemn. Am fost și în județul Neamț, am luat de la Frumoasa, Tazlău, Bârnova, din mai multe locuri. Ele se așează ca un puzzle și am reușit astfel să le datăm.
Imaginați-vă un puzzle cu 800 de piese”, a declarat, pentru forestmania.ro dr. ing. Cătălin Roibu, șef de lucrări și coordonatorul laboratorului.
Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna mai este cunoscută și ca Biserica de lemn „Dragoș Vodă”.
Aceasta a fost ridicată inițial în satul Volovăț, iar apoi a fost strămutată în satul Putna din comuna omonimă aflată în județul Suceava.