Victor Brauner se întoarce acasă prin intermediul unei expoziții. Peste 100 dintre lucrările sale pot fi admirate de public
Victor Brauner, celebrul artist român suprarealist, se întoarce acasă prin intermediul unei expoziții, care aduce în fața publicului peste 100 dintre lucrările sale.
Mai mult de jumătate dintre picturile, gravurile și sculpturile expuse, realizate atât în țara noastră, cât și după ce s-a mutat la Paris, sunt împrumutate de la muzee din Franţa, dar și din colecții private din România.
Expoziția eveniment, „Victor Brauner: invenții și magie”, este găzduită de Timișoara, care anul acesta deține titul de „Capitală Europeană a Culturii”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Piesa centrală este un autoportret, care a ajuns să-l definească drept „pictorul cu premoniţii”.
Victor Brauner, unul dintre cei mai importanți pictori români, s-a născut la Piatra Neamţ, în 1903, însă a fost mai puțin apreciat la noi în țară. În 1933, el s-a alăturat mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 s-a mutat definitiv la Paris.
Ovidiu Șandor, președinte Fundația Art Encounters: „Un artist foarte important pentru avangarda Bucureștiului în anii 20-30, un artist care, apoi, în contextul antisemitismului și în contextul celui de-al Doilea Război Mondial, decide să plece în Franța, unde activează apoi până la sfârșitul vieții”.
La Timișoara a fost adus și un autoportret, realizat în 1931. Pictura, de dimensiuni mici, l-a transformat în „pictorul vizionar” al mișcării suprarealiste, capabil de premoniții.
Camille Morando, custodele expoziției: „Voi vedeți acestă pictură, autoportret al lui Victor Brauner reprezentat fără un ochi, OK! Și acestă pictură este foarte importantă, deoarece șase ani după acestă pictură, Victor Brauner, accidental, în timpul unei certe între doi pictori, o bucată dintr-un pahar i-a intrat în ochi și Victor Brauner și-a pierdut efectiv ochiul stâng”.
Operele expuse la Muzeul de Artă din Timișoara, provin, în cea mai mare parte, de la Centrul Pompidou din Paris, de la Muzeul de Artă contemporană Cantini din Marsilia și de la Muzeul de Artă din Saint-Étienne.
Filip Adrian Petcu, manager Muzeu Național de Artă Timișoara: „Victor Brauner a fost un artist mai discret. Majoritatea operelor sale se află, iată, în afara României. Este foarte greu să strângi lucrări. Un fond destul de mic este prezent în România. Fiind un fond atât de redus de lucrări, este dificil să creezi o imagine a acestui artist, pe parcursul întregii sale biografii”.
Expoziția va fi deschisă până la finalul lunii mai. Prețul unui bilet este de 55 de lei, iar studenţii beneficiază de o reducere de 75%.