Nutritionistii: Gravidele nu pot manca oricat, daca vor o sarcina usoara

Dată publicare: 02-03-2011 18:28
Dată actualizare: 23-10-2012 10:46


Pe vremuri, gravidele erau sfatuite sa manance tot ce-si doresc, daca vor sa aiba o sarcina usoara. Nutritionistii darama insa acest mit si atrag atentia ca viitoarele mamici nu trebuie sa se hraneasca pentru doi.

Daca iau prea mult in greutate, pot avea probleme la nastere, iar fatul nu se dezvolta cum trebuie. Si in cele noua luni de sarcina, femeile trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata ca sa tina toate pericolele departe.

Ioana Valean, de pilda, are 25 de ani si va naste in curand. Perioada sarcinii a fost una dificila si asta pentru ca a luat in greutate 20 de kilograme, mult peste limita admisa. Ingrijorati, medicii i-au impus o dieta pe care viitoarea mamica trebuie sa o respecte.

In aceeasi situatie este si Maria Lenuta Jarda. In primele luni de sarcina a mancat mai ales prajituri si pizza. Cu trei luni inainte de nastere are deja 95 de kilograme. Cel mult 15 kilograme, atat le recomanda medicii viitoarelor mamici sa ia in greutate in timpul sarcinii.

Dincolo de problemele la care se expune femeia gravida, cel mai mare pericol il paste insa pe fat, atrag atentia doctorii. "O crestere in exces in greutate poate sa faca sa nu se dezvolte bine copilul. Aceste kilograme suplimentare inseamna o suprasolicitare a organismului matern. Si nasterea devine mult mai dificila fie ca e nastere naturala, fie ca e cezariana", explica prof. dr. Florin Stamatin, presedintele Societatii Romane de Medicina Perinatala.

In cele noua luni de sarcina, femeile gravide ar trebui sa aiba o alimentatie echilibrata, bazata pe carne slaba si fructe si legume proaspete.


VIDEO PROTVPLUS.RO