Nouă demisie în Guvernul britanic din cauza Brexitului. ”Nu mai pot susține o altă amânare”

Dată publicare: 04-04-2019 08:40
Dată actualizare: 04-04-2019 20:46


Un secretar de stat britanic a demisionat, în dezacord cu cererea Theresei May a unei noi amânări a ieşirii Uniunii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), prevăzută iniţial la 29 martie, relatează AFP.

”Am votat în mod constant în Parlament ca noi să părăsim Uniunea Europeană la 29 martie. Cred profund că ar fi trebuit să onorăm rezultatul referendumului din 2016 şi să plecăm la această dată”, a scris miercuri Chris Heaton-Harris în scrisoarea sa de demisie, publicată pe Twitter.

El a subliniat că nu poate ”pur şi simplu să susţină altă amânare”.

Chris Heaton-Harris era însărcinat cu pregătirea unui Brexit fără acord (”no deal”).

El este al doilea membru al Executivului care a demisionat miercuri, după secretarul de stat însărcinat cu Ţara Galilor Nigel Adams.

MERKEL PROMITE SĂ LUPTE PÂNĂ LA CAPĂT PENTRU A EVITA UN BREXIT FĂRĂ ACORD

Cancelarul german Angela Merkel a promis tot miercuri ”să se bată până în ultimul moment” pentru o ieşire ordonată a regatului din Uniune, cu scopul de a apăra pacea în Irlanda de Nord.

”Mă voi bate până în ultimul moment, în ziua (Brexitului), pentru ca să ajungem la o soluţie ordonată”, a declarat ea într-o conferinţă de presă, în contextul în care joi efectuează o vizită la Dublin, unde există îngrijorări faţă de consecinţele impunerii unei frontiere în cazul unui Brexit dur.

Pe Insula Irlanda, ”problema este «violenţă sau fără violenţă». De aceea, voi insista intens asupra problemei frontierei, asupra modului de a găsi o soluţie care să împiedice un Brexit dur., a adăugat ea.

Deputaţii britanici au respins în trei rânduri acordul divorţului încheiat de UE cu premierul britanic Theresa May, din cauza ”plaseide siguranţă” (”backstop”), un dispozitiv e ultim recurs care vizează să evite reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande, pentru a apăra acordurile de pace din 1998 şi integritatea pieţei unice europene.

Opozanţii acestui mecanism se tem că regatul ar urma să fie prin pe termen nedeterminat în ”capcana” UE,

Însă deputaţii britanici au respins până acum orice alte alternative la acordul lui May, iar regatul riscă să iasă din UE fără acord la 12 aprilie.


VIDEO PROTVPLUS.RO