Furie la Londra după dezvăluirea unor documente oficiale. Ce este "Operaţiunea Yellowhammer"

Ultima actualizare: 19-08-2019 08:49
Boris Johnson
Getty

Guvernul britanic a reacționat cu furie la apariția în presă a unor documente oficiale privind criza cu care s-ar confrunta Marea Britanie în cazul ieșirii din UE fără un acord, scrie The Guardian.

 

 

Potrivit unor documente oficiale obţinute de Sunday Times, Marea Britanie riscă deficite de alimente, carburanţi şi medicamente dacă va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, eventualitate în care ar apărea blocaje în porturi şi ar fi reintroduse controale la graniţa cu Irlanda.

Surse din Executivul britanic susțin că documentele oficiale au fost dezvăluite în presă de un fost ministru britanic ostil premierului Boris Johnson într-o încercare de a influenţa negocierile actualului guvern de la Londra cu UE, de săptămâna viitoare, scrie sursa citată.

Un responsabil al guvernului condus de Boris Johnson a calificat acele documente transmise presei drept o ''sperietoare'' pe care încearcă să o arate adversarii ieşirii din UE pentru a stârni teamă.

Pe de altă parte, cei care au făcut campanie împotriva unei ieșiri fără acord susțin că documentele apărute în presă confirmă toate îngrijorările privind riscurile cu care se va confrunta țara în cazul în care iese din UE, pe 31 octombrie, fără un acord.

Și Asociația Transportatorilor a reacționat susținând că ideea unei penurii de carburanţi nu a fost inclusă în negocierile purtate cu Guvernul britanic.

Cu toate astea, ministrul Michael Gove, responsabil cu organizarea unui eventual Brexit fără acord, a apreciat că acel dosar, ce are numele de cod 'Operaţiunea Yellowhammer', reprezintă doar ''cel mai rău scenariu posibil''.

Care sunt previziunile

 

Potrivit documentelor, până la 85% dintre camioanele care folosesc principalele rute de traversare a Canalului Mânecii ”ar putea să nu fie pregătite” pentru a trece prin vama franceză, ceea ce înseeamnă că perturbările din porturi ar putea dura până la trei luni înainte ca traficul să se îmbunătăţească.

Guvernul mai consideră că controalele la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda vor fi probabil reintroduse, întrucât planurile actuale de evitare a acestora nu vor fi sustenabile.

 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO