Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-un sat din Dâmbovița a devenit deja o tradiție ca la mijlocul lunii septembrie, pe dealul de la marginea localității, să fie păstrat obiceiul numit "răvășitul oilor".
Și cum ciobanii pun pe tarabe bulz, pastramă ori urdă, turiștii se grăbesc să guste din preparate. Apoi sunt poftiți la un pahar cu must din struguri parfumați.
Mustul lăudat de producători a potolit setea celor care nu au rezistat tentației și au gustat din toate bunătățile pregătite de ciobanii adunați la Răvășitul Oilor, în comuna Runcu din Dâmbovița. Oaspeții au fost ademeniți cu pastramă de oaie, mămăligă și brânză de burduf.
Ciobăniță: "Să manânce cu drag, cu încredere, fără E uri, nu se îngrașă."
Bacii pricepuți nu s-au ferit și au dezvăluit secretul unei pastrame reușite.
Cioban: "Eu prefer la ceaun și stropită cu un pic de vin roșu. Iese foarte bună, o frăgezește."
Cu o așa ofertă, nu e de mirare că turiștii nu au întârziat să apară.
Turist: "Brânză de burduf, brânză de oaie, că tot zice Daea, Daea cu oaia. Nu poți să te lipsești de el. E strămoșesc, e al nostru."
Și, spre bucuria clienților, prețurile au rămas la fel ca în anii trecuți, spun ciobanii.
Negustor brânzeturi: "Burduful este 30 de lei, urda de burduf este 18 lei și telemeaua de oaie, 18 lei."
Totuși, bacii se plâng că nu mai găsesc oameni care păzească animalele și cu greu își vând marfa.
Gheorghe Brebeanu, organizator: "Bani europeni nu pot accesa pentru că nu au timp să umble după formalități, noi trebuie să fim alături de ei, să ducem mai departe tradiția."
De la sărbătoare nu au lipsit nici armăsarii falnici, care au defilat mândri și s-au lăsat admirați.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 16-09-2018 07:55