Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ocna Șugatag, locul vindecător din Maramureș. Ce poți vizita în stațiune și în împrejurimi

Ocna Șugatag este o stațiune în județul Maramureș, Transilvania. Stațiunea balneoclimaterică este vizitată anual de mii de turiști și este faimoasă pentru apa sărată.

Comuna cuprinde trei sate: Breb, Hoteni și Sat-Șugatag. Dacă ajungi aici, ai ocazia să vizitezi o mulțime de obiective turistice populare din județ: Mocănița de la Vișeul de Sus, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Muzeul Satului de la Sighet, Cascada Cailor de la Boșa sau Mănăstirea de la Bârsana.

Istoricul stațiunii

Localitatea Ocna Șugatag și celelalte sate componente, Breb, Hoteni și Sat-Șugatag, au o istorie veche, strâns legată de exploatarea sării.

Prima atestare documentară a Ocnei Șugatag datează din 1355, iar celelalte localități au fost menționate în documente în jurul anului 1360.

În acele vremuri, zona era cunoscută pentru ocnele de sare, iar populația locală se ocupa cu exploatarea acestei reduse.

Citește și
geoagiu bai
Stațiunea din România unde se tratau dacii în antichitate. Puțini români știu cât de veche este

Datorită poziției sale geografice favorabile în depresiunea Maramureșului și dezvoltării economice, Ocna Șugatag dispune de o rețea solidă de drumuri asfaltate, asigurând legături eficiente cu celelalte localități din zonă, precum și cu Valea Izei și Valea Vișeului.

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag și beneficiile sale

Stațiunea balneoclimaterică Ocna Șugatag are o climă specifică, caracterizată de veri răcoroase și ierni reci, tipice depresiunilor intramontane.

Aerul curat și răcoritor contribuie la starea de bine a numeroșilor pacienți care vin aici pentru tratament.

Apa minerală sodică și clorurată, cu o concentrație de sare de 119 g/l, este una dintre principalele atracții terapeutice ale stațiunii.

Vechile Băi, amplasate în apropierea lacurilor antroposaline, sunt zona preferată pentru turiștii care vin cu cortul.

Lacul cel mai adânc, Tăul fără Fund, cu o adâncime de 33 de metri, și Lacul Gavril, cel mai mare lac antroposalin din România, ce se întinde pe o suprafață de 2,35 hectare, sunt printre principalele atracții ale zonei.

Un aspect rar al Lacului Gavril este stratul de apă dulce de la suprafață, care face din el un habitat ideal pentru viața piscicolă.

Stațiunea Ocna Șugatag oferă numeroase beneficii terapeutice și indicații pentru tratarea afecțiunilor reumatismale degenerative și abarticulare, afecțiunilor neurologice periferice (pareze) sau afecțiunilor ginecologice.

Baza de tratament din apropiere permite efectuarea de băi calde în cădițe, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie și masaj medical.

Totodată, baza de tratament găzduiește anual mii de turiști și dispune de echipamente moderne pentru a realiza cele mai noi și eficiente proceduri, cum ar fi apele minerale clorurate, sodice și calcinate, bazine cu apă minerală rece și încălzită, instalații pentru electroterapie, fizioterapie, împachetări cu parafină, duș subacval și băi galvanice, precum și instalații cu nămol.

Ocna Șugatag - obiective turistice

Ocna Șugatag este stațiune de interes național și un loc absolut idilic în care să mergi în concediu. Pe lângă factorii de tratament, acest loc este superb pentru explorare, vizitarea obiectivelor turistice și plimbări prin natură.

Iată ce să vizitezi dacă vii aici:

Rezervația naturală Pădurea Crăiasa

Întinsă pe o suprafață de 44 de hectare, aceasta este o arie protejată începând cu anul 2000. Se află la o altitudine medie de 485 de metri, în nordul stațiunii. Poți vedea aici exemplare de gorun impresionante și zadă, un conifer cu frunze căzătoare. Locul este cu adevărat spectaculos, mai ales primăvara, când totul este verde și plimbările prin natură sunt mult mai plăcute.

Cimitirul Vesel

Cu toții am auzit de cimitirul vesel din Săpânța, Maramureș, celebru pentru crucile mormintelor viu colorate și pictate. Pe acestea vei găsi scrise versuri pline de umor, inspirate din viața decedaților. Cimitirul Vesel tratează moartea într-un fel plin de umor și este un obiectiv turistic care merită măcar o vizită.

Lacul Morărenilor

Această rezervație naturală leagă municipiul Zalău de orașul Carei. Lacul are o adâncime de 20 de metri și se întinde pe o suprafață de 0,45 de hectare. Aria cuprinde păduri, pajiști, iar din flora sunt reprezentate specii precum alunul, șocul negru, asinul negru, fagul, în timp ce fauna este reprezentată de păsări precum rața sălbatică, șopârle, salamandra carpatică sau vipera.

Rezervația Naturală Țaul Chendroaiei

Situată pe teritoriul comunei Ocna Șugatag, în apropierea localității Hoteni, rezervația pare o mlaștină compusă din mușchi. Dacă ajungi aici, asigură-te că îți aduci aparatul foto, pentru că totul în jur este impresionant.

Biserica de lemn din Breb

Această biserică are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, datând din 1622. Acest lăcaș de cult are unul dintre cele mai vechi și bine păstrate turnuri de biserică din țară. De asemenea, poți vedea colecția de icoane care datează din secolele XVII, XVIII și XIX.

Biserica de lemn din Șugatag

Cu hramul Cuvioasa Paraschiva, biserica de lemn din Șugatag datează din anul 1642 și este făcută din lemn de stejar.

Lacul Albastru din Baia Sprie

Acesta este un loc mai puțin cunoscut, însă cu adevărat spectaculos. Lacul își schimbă culoarea în funcție de vreme și anotimp și variază de la albastru verzui la verde aprins.

Mocănița de la Vișeu

Această plimbare cu mocănița este celebră în Maramureș. Traseul te duce prin inima pădurii, prin peisaje spectaculoase. Dacă ajungi în zona Maramureșului, aceasta este o activitate care trebuie neapărat să fie pe lista ta.

Cascada Cailor de la Borșa

Este cea mai înaltă cascadă din România, învăluită într-o legendă interesantă. Apa adunată într-un circ glaciar se revarsă peste Podul Cailor. Aici se spune că un grup de cai a căzut în gol din cauza că era ceață. Poți ajunge la cascadă pe jos sau cu telescaunul din stațiunea Borșa.

Unde se află și cum ajungi la Ocna Șugatag

Ocna Șugatag este situată la poalele Gutâiului, pe culmea dintre Valea Marei și Valea Cosăului, la o altitudine de 490 de metri.

Atestată documentar din 1355, denumirea sa derivă din activitatea de extragere a sării începând cu secolul XIV.

Se află la 55 de kilometri distanță de Baia Mare, la 20 de kilometri de Sighetu Marmației, la 10 kilometri de Vadu Izei și la doar 4 kilometri de Ferești.

Accesul în Ocna Șugatag se poate face atât cu mașina personală, urmând drumul național DN18 care leagă Baia Mare de Sighetu Marmației, cât și cu trenul până în gara orașului Sighetu Marmației, de unde există mai multe opțiuni de transport până în Ocna Șugatag.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult