Rusia vrea sa foloseasca bani negri pentru a influenta alegerile din Franta si Germania. Alerta la varful Uniunii Europene
Galerie foto
Europarlamentari din toate marile grupuri politice europene au avertizat-o printr-o scrisoare pe sefa diplomatiei UE asupra modului in care Rusia influenteze politica continentului prin bani negri. Scrisoarea, datata 5 decembrie, a fost data publicitatii abia marti, potrivit EUObserver, iar biroul Federicai Mogherini nu a comentat continutul ei.
Acesta este insa extrem de alarmant: europarlamentarii sustin ca sume intre 200 de milioane si 1 miliard de dolari ar fi fost “spalate” in Europa si ca “exista informatii care arata ca banii au fost folositi pentru a influenta politica, mass-media si societatea civila din Europa pentru a evita consecintele pentru cei care incalca drepturile omului in Rusia”.
Primul caz de evaziune fiscala de acest tip a fost dezvaluit de Serghei Magnitki (foto sus), un avocat rus care a murit intr-o inchisoare din Moscova un an mai tarziu. Ca urmare, Statele Unite au publicat in 2012 o lista prevazand sanctiuni economice si interzicerea accesului in SUA pentru mai multi cetateni rusi, acuzati de autoritatile americane pentru implicare in moartea lui Magnitki sau implicati in alte incalcari ale drepturilor omului. Ulterior, un alt scandal, dezvaluit de presa rusa si implicandu-le pe fostul sef al lui Magnitki, bancherul de investitii Bill Browder (foto jos), a extins dimensiunile fraudei la 1 miliard de dolari, suma fiind spalata in banci din mai multe state europene.
Initial s-a crezut ca in spatele evaziunii ar sta un grup de oficiali rusi, in complictate cu membrii ai lumii interlope, dar dezvaluirile din Panama Papers au aratat ca reteaua merge pana la apropiatii lui Vladimir Putin. De altfel, Browder afirma anul trecut ca insusi liderul de la Kremlin s-a imbogatit, devenind cel mai bogat om din lume.
Europarlamentarii o avertizeaza pe Mogherini, in scrisoarea lor, ca sumele uriase obtinute prin frauda ar putea fi utilizate inaintea alegerilor din Franta si Germania, pentru a sustine grupari extremiste ca Frontul National si AfD. Si sefii serviciilor de informatii de la Londra si Berlin au avertizat recent ca rusii s-ar putea implica in alegerile din tarile europene, la fel cum au facut in SUA
Citeste si: Strategia Rusiei pentru a dezbina UE. Tarile europene unde Kremlinul a infiltrat mai multe partide
Sefa diplomatiei UE este acuzata de europarlamentari si ca nu a pus presiune pe Kremlin pentru a stopa incalcarea drepturilor omului, demonstrand astfel “slabiciunea Europei, ceea ce l-a incurajat pe Vladimir Putin sa fie si mai provocator si destructiv”.
Argumentele lui Browder privind uriasa retea de frauda de la Moscova au convins pana acum Casa Alba si Parlamentul European sa impuna sanctiuni impotriva unor cetateni rusi, insa nu si pe sefa diplomatiei UE. In cei doi ani de cand a intrat in functie, aceasta a fost in repetate randuri criticata pentru politica ei concilianta fata de Rusia dupa anexarea Crimeei si declansarea conflictului din estul Ucrainei.
Sursa: EU Observer
Etichete: Rusia , vladimir putin , ue , banci , alegeri , frauda , spalare de bani , Federica Mogherini , Bill Browder
Dată publicare: 14-12-2016 12:25