Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii aruncă tone de mâncare după sărbători. Metodele prin care alimentele pot fi refolosite

Your browser doesn't support HTML5 video.

După mesele îmbelşugate de sărbători, romanii trag acum linie şi calculează câţi bani au cheltuit pe mâncare şi cât au aruncat la gunoi.

Carnea şi dulciurile au fost cele mai cumpărate alimente, care acum umplu tomberoanele. Bucătarii ne învaţă cum să evităm risipa şi cum putem să refolosim mâncarea rămasă. Cel mai bine ar fi să luăm din magazine doar cât consumăm, nu dublu sau triplu.

Suntem în perioada în care în fiecare cartier, în spatele blocurilor, tomberoanele dau pe afară. Aşa cum se întâmplă de sărbători, oamenii au cumpărat mai multă mâncare decât aveau nevoie pentru mesele festive.

Deşi încă mai au multe preparate de la Revelion, soţii Ritesh vor să meargă la cumpărături pentru Sfântul Ion. Mai ales că soţul poartă numele Sfântului.

"Eu sunt Ion şi nevastă-mea zice să cumpărăm nişte carne măcinată să facem sărmăluţe în viţa de vie. Zic, lasă-mă dragă, că m-am săturat. Dar zice vin copiii, vin rudele la ziua ta, trebuie că aşa suntem noi obişnuiţi", explică soțul.

Citește și
mancare
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion

În Piteşti, de pildă, firmele de salubritate au ridicat într-o singură zi cu 4 tone de deşeuri menajere mai mult decât de obicei.

Fiecare român arunca anual peste o sută de kilograme de mâncare.

Bucătarii ne învaţă, însă, cum să evităm risipa alimentară. Multe dintre mâncărurile rămase pot fi refolosite.

"Carnea ce ne rămâne după sărbători o putem utiliza în mai multe feluri. Să o folosim în musaca, la care putem fierbe un cartof sau un morocov. Carnea o tăiem bucăţele mici sau o putem încălzi la cuptor, o aşezăm cu un strat de cartofi", recomandă chef Călin Negru.

Aproape toate alimentele gătite, cu mici excepţii precum salată de bouef, pot fi congelate, dacă respectăm o regulă foarte importantă: "O dată decongelate, aceste alimente nu mai pot fi recongelate. Congelarea în sine necesită un tratament termic foarte bine condus, în aşa fel încât temperatura mediului de răcire să fie mult sub 18 grade. La decongelare se produc nişte modificări reologice. În general gospodinele congelează sarmale, ciorbe, tocănițe", explică Petru Alexe, prof. dr. la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor Galaţi. Totuşi, specialiştii ne recomandă să nu lăsăm mâncarea în congelator mai mult de 2-3 luni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult