Românii adoră bunătățile de porc pentru masa de Crăciun, dar nu prea au de unde să le cumpere. Ce zice ministrul Agriculturii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Numai că tot ce este tradițional și cu gust se găsește destul de greu, spune și ministrul Agriculturii.
Mioara: ”Sunt cârnați de porc. Amestec cu vită și porc și au gust extraordinar de bun pentru că sunt făcuți de casă”.
Groși sau subțiri, cu usturoi și ținuți la final la afumat, cârnații sunt nelipsiți de pe platourile de sărbători. Și cum gustul câștigă de fiecare dată, cei mai căutați în această perioadă sunt cei făcuți în casă. E multă migală, recunosc producătorii, și de aceea nu sunt mulți cei care se încumetă să și-i pregătească singuri.
Elena: ”Tăiem porcul, alegem carnea macră, grăsimea separat, să nu iasă foarte gras. Se macină și după aceea se pune sare, piper și usturoi și se amestecă și se bagă în maț de porc. Și după aceea se pune la fum. Într-o zi se prepară și într-o zi se afumă. Două zile”.
Produsele din porc au devenit delicatese din cauze prețuluiTot două zile durează și pregătirea unei tobe ca la carte. Priviți cum arată această tobă făcută într-o fermă din Fundata, județul Brașov.
”Este lucrată tradițional. Este din ciolan, din căpățână, gușă”.
Cecilia: ”Ai un animal sănătos, crescut într-o zonă de munte, hrănit sănătos, poți să faci tobă. Dar ca să te duci să cumperi o carne din magazin și să încerci să faci, nu iese la calitatea noastră niciodată”.
Lângă asemenea bunătăți, pe platoul de sărbători stau bine și lebărul, mușchiulețul afumat, dar și caltaboșul. Fiecare regiune are rețetele ei. În Olt, de pildă...
Producător: ”Caltaboșul e făcut după o rețetă diferită de lebăr. Are orez, organe mai puține și carne. Compoziția e aproape ca cea de sarmale, decât că are ceva organe în ea”.
Tocmai pentru că sunt migăloase, mulți caută să cumpere aceste produse tradiționale. Cele mai căutate sunt șoriciul, slănina si jumările, adevărate delicatese dacă ne uităm la prețuri.
Daea: ”Dacă vreau calitate, merg la producători”Ar trebui să le găsim în mai toate magazinele, însă, în realitate, cine le vrea pe masă are de umblat. O recunoaște și Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: ”Noi avem undeva la 720 de produse pe care le-am consemnat în evidențele noastre, la Ministerul Agriculturii. La nivel național sigur că avem interpretarea cuvenită știind că în lanțurile de magazine sunt puține produse tradiționale. Aici în platourile de prezentare, dar și în altele, cu siguranță sunt majoritatea, dacă nu toate”.
Cu alte cuvinte, cei care vor astfel de produse sunt nevoiți să urmărească târgurile tradiționale ori să meargă la băcănii sau direct la producător.
”Reporter: În supermarketuri reușiți să găsiți astfel de produse?
Client: Da, dar nu în măsura în care ne-am dori. Într-adevăr, e mai practic dacă ai lipsă de timp să mergi într-un hipermarket să găsești ceva care te interesează. Dacă vreau calitate merg la producători care știu că sunt în anumite zone”.
Direct de la producător, kilogramul de tobă, mușchiuleț afumat ori pastramă costă în jur de 50 de lei. Prețul urcă dacă le cumpărați din băcănii.
Cea mai ieftină variantă rămâne supermarketul, unde aceste produse sunt mai ieftine, însă multe sunt fabricate în cantități industriale, iar gustul nu mai e la fel.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania , porc , produse , produse traditionale
Dată publicare: 16-12-2022 19:23