Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are 5 milioane de hectare de pășune, dar de slabă calitate. Cât lapte în plus dă o vacă de pe o pășune întreținută

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pășunile noastre sunt tot mai degradate, pline de buruieni ori împădurite, deși reprezintă peste o treime din suprafața agricolă a țării.  

Specialiștii spun că fermierii ar trebui să investească în întreținerea acestor suprafețe, a căror calitate se răsfrânge direct în produsele obținute de la animale.

Dacă paște pe o pășune bine întreținută, o vacă dă zilnic cu cel puțin 3 litri de lapte mai mult decât cele care pasc pe terenuri lăsate în paragină.

Această pășune e administrată de fermierii din localitatea Floroaia, în Covasna. O parte arată impecabil, dar în cealaltă parte, iarba crește la voia întâmplării. În urmă cu un an, toată suprafața era plină de mușuroaie și pipirig, o plantă invazivă care s-a înmulțit pe măsură ce numărul de cai în sat a scăzut.

Vlad Cornel Constantin, fermier: ”Vaca nu mănâncă pipirig, doar calul mănâncă pipirig. Și, datorită lipsei calului, ca și efectiv, s-a stricat pășunea”.

Citește și
tren vaca
Un pensionar ghinionist a fost ucis de ”o vacă zburătoare”, lovită de un tren, care ulterior a aterizat fix pe bărbat

Fermierii au decis să apeleze la specialiști ca să refacă suprafața. Cosită, nivelată și reînsămânțată cu 9 specii diferite de plante, pășunea s-a schimbat, iar efectele se vor vedea direct în laptele pe care îl vor da vacile.

Vlad Cornel Constantin, fermier: ”Cel puțin 3 litri de lapte se va ridica producția pe cap de vacă pe zi. Trebuie să se lipească buzele de grăsime când beți un lapte de calitate, să simțiți savoarea”.

România are aproape 5 milioane de hectare de pășuni, ceea ce reprezintă 34% din suprafața agricolă a țării. Dar, din păcate, calitatea lor nutritivă e tot mai scăzută, de la un an la altul.

Vasile Mocanu, directorul Institutului de Pajiști Brașov: ”Abandonul care s-a creat și datorită reducerii efectivelor de animale. Atunci și valoarea nutritivă a covorului ierbos scade mult”.

8.000 de lei costă refacerea unui hectar de pășune

La Brașov există un institut de cercetare care oferă fermierilor semințe, dar și consultanță. Aici au fost create 26 de soiuri de plante adaptate diferitelor zone ale țării și rezistente la schimbările climatice.

Monica Tod, șef de laborator Institutul de Pajiști Brașov: ”Noi asigurăm semințe pentru îmbunătățitea pajiștilor prin amestestecuri personalizate”.

Specialiștii spun că marii cultivatori de cereale, legume și zarzavaturi ar trebui să înființeze pe terenurile lor și pășuni temporare. Păstrate timp de 4 ani, acestea îmbunătățesc semnificativ solul.

Teodor Marușca, Institutul de Pajiști Brașov: ”Cultivând lucerna, ierburi perene în amestec el reușeste să acumuleze în sol azotul, fosforul și chiar potasiul de care are nevoie pentru culturile care urmează”.

Costurile pentru refacerea unui hectar de pășune se ridică la 8.000 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult