România, a doua cea mai ieftină țară din Europa la locuințe. De câte salarii are nevoie un român pentru a-și lua o casă
Un român are nevoie de 6,3 salarii medii brute anuale pentru a-şi cumpăra un apartament standard (70 mp), potrivit News.
De asemenea, Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe locuinţe, după o creştere anuală de aproape 21%, până la o medie de 4.905 euro/mp, iar Austria, cu un avans de 7,3%, se află pe locul doi, cu o medie de 4.782 euro/mp.
”România se află pe locul al doilea în topul ţărilor europene cu cele mai ieftine locuinţe, după Bosnia şi Herţegovina”, conform studiului Deloitte Property Index 2022, realizat în 23 de ţări şi 68 de oraşe, cu un preţ mediu de 1.266 de euro/mp, calculat pe baza datelor din principalele oraşe din România. Comparativ cu anul anterior, preţul mediu este mai mare cu 7,3%.
Printre statele de pe continent cu cele mai mici preţuri medii se mai află Serbia (1.520 euro/mp) şi Portugalia (1.537 euro/mp).
Cel mai scump oraș din România este Cluj-NapocaÎn clasamentul pe oraşe, cel mai scump din ţara noastră este Cluj-Napoca, cu o medie de 1.940 de euro/mp, urmat de Bucureşti (1.573 de euro/mp) şi Braşov (1.348 de euro/mp).
Raportul nu include indicatorul preţ mediu pe metru pătrat la nivel naţional pentru Bulgaria şi Norvegia.
În privinţa gradului de accesibilitate a locuinţelor pentru cetăţenii fiecărei ţări, calculat în funcţie de numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpărarea unui apartament standard (70 mp), România se află pe locul şapte din cele 19 ţări pentru care a fost calculat acest indicator.
Astfel, un român are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru o astfel de achiziţie.
Conform studiului, locuinţele cel mai greu accesibile sunt în Cehia, unde este nevoie de 13,3 salarii medii brute anuale pentru o locuinţă proprie, iar cele mai accesibile sunt în Irlanda (3,1 salarii medii anuale), Norvegia (4,4) şi Belgia (4,5).
Marea Britanie are cele mai scumpe locuințe„Piaţa imobiliară este considerată un barometru al economiei, fiind influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, costul construcţiilor, piaţa energiei etc., dar şi de puterea de cumpărare a populaţiei şi de condiţiile de finanţare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea şi costul creditului, influenţate puternic de inflaţie. În 2021, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de aşteptat să crească, pe fondul inflaţiei generalizate. Pe de altă parte, investiţiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp”, a declarat Alexandra Smedoiu, partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă Fiscala pentru sectorul Imobiliar.
Marea Britanie se află pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cele mai scumpe locuinţe, după o creştere anuală de aproape 21%, până la o medie de 4.905 euro/mp. Austria, cu un avans de 7,3%, se află pe locul doi, cu o medie de 4.782 euro/mp.
Preţuri de peste 4.000 de euro/mp s-au mai înregistrat în Franţa (4.639 euro/mp) şi în Germania (4.600 euro/mp).
La polul opus, cu cele mai ieftine locuinţe dintre ţările pentru care există date disponibile la nivel naţional, se află Bosnia şi Herţegovina (974 euro/mp) şi România (1.266 euro/mp).
În schimb, Ungaria conduce la categoria creşteri de preţuri, cu un avans anual de 21,5% în 2021 faţă de 2020, urmată la mică distanţă de Marea Britanie (21%), Slovacia (19,5%) şi Cehia (18,4%). Per total, anul trecut, preţurile locuinţelor au crescut în 18 dintre cele 21 de ţări pentru care s-a calculat acest indicator. Scăderi de preţuri s-au înregistrat, în perioada menţionată, în Spania, cu 8,5%, Slovenia, cu 3,8%, şi Letonia, cu 1,3%.
Discrepanțe de dezvoltare de la o zonă la alta a RomânieiÎn topul oraşelor europene cu cele mai scumpe locuinţe conduce Parisul, cu un preţ mediu de 13.462 euro/mp pentru un apartament, urmat de Munchen (10.500 euro/mp) şi Londra (8.426 euro/mp). Printre oraşele în care locuinţele sunt mai scumpe decât cele din capitala ţării se numără Barcelona din Spania (6.251 euro/mp), Anvers din Belgia (4.050 euro/mp), Milano din Italia (3.844 euro/mp), dar şi Cluj-Napoca din România (1.940 euro/mp).
„România se află printre ţările analizate în care preţurile la apartamentele din marile oraşe depăşesc media naţională, iar Cluj-Napoca se remarcă cu o diferenţă de peste 50%, în timp ce în Bucureşti acestea sunt cu doar 25% mai mari. Aşadar, discrepanţele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifestă şi pe piaţa imobiliară, atât la nivel de preţ de tranzacţionare, cât şi în privinţa apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale. Zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere şi este de aşteptat ca şi în celelalte regiuni să apară concentrări urbane odată cu modernizarea infrastructurii care să favorizeze dezvoltarea economică”, a declarat Marius Vasilescu, director Consultanţă Financiară, Deloitte România.
Studiul Deloitte Property Index 2022, aflat la a 11-a ediţie, analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale din 23 de ţări şi 68 de oraşe europene pe parcursul anului 2021.
Sursa: News.ro
Etichete: romania , europa , cele mai ieftine locuinte
Dată publicare: 10-08-2022 18:06