Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rețete cozonaci de Paște cu nucă, rahat și ciocolată

Reteță cozonac. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor îţi aduce aminte de Paştele petrecut în familie? Știrile ProTV îţi propun o reţetă pentru cel mai bun cozonac de casă, cu nucă și cacao, care a fost transmisă din generaţie în generație.

Rețetă cozonac. Ingredientele de care ai nevoie pentru această reţetă de Paşte:

- stafide - nuci - cacao - esenţă de rom - coajă de lămâie - zahăr vanilat - două pliculeţe drojdie uscată - 250 ml ulei - 4 ouă ouă - 350 g zahăr - 500 ml lapte - 1 kg făină

Reteță cozonac. Într-o crăticioară se fierbe laptele împreună cu zahărul şi un praf de sare. Se cern 500 g făină într-un vas peste care se toarnă laptele clocotit şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, până se încorporează toată făina, apoi se lasă să se răcorească.

Se face maiaua astfel: drojdia cu o linguriţă de zahăr şi una de făină se amesteca şi se dizolvă cu puţină apă, apoi se adaugă două albuşuri şi se amestecă bine, după care se lasă să crească. Într-un alt castron se pun cele două gălbenuşuri rămase + două ouă întregi + vanilie, rom, coajă de lămâie şi se amestecă totul bine. Maiaua şi amestecul de ouă se lasă într-un loc călduţ.

Citește și
Rețete de Paște
Rețete de Paște. Mâncăruri tradiționale pentru ziua de Paște

Reteță cozonac. Când făina opărită s-a răcit (nu complet, trebuie să fie călduţă coca), se adaugă 500 g făina şi se frământă bine cu mâinile (sau cu ajutorul unui robot de bucătărie) până este înghiţită toată făina. Se adăugă maiaua şi se frământă bine până este incorporată toată. Se adăugă amestecul de ouă şi se frământă foarte bine.

În final, se pune uleiul puţin câte puţin şi se frământă foarte bine până ce aluatul face băşici. Coca rezultată se pune într-un vas încăpător, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă la crescut într-un loc călduţ până ce aluatul îşi dublează volumul. Locul unde se frământă aluatul trebuie să fie călduţ şi lipsit de curent, iar ingredientele (ouăle, faina, zahărul, uleiul) trebuie să aibă temperatura camerei (să nu fie reci de la frigider).

După ce aluatul a crescut, se împarte în două şi fiecare bucată de aluat se frământă cu mâna pe planşeta unsă cu ulei, se întinde şi se umple cu nucă şi cacao sau cu altă umplutură, după preferinţe.

Reteță cozonac. Umplutură de cacao:

- 2 linguri de cacao - 100 gr zahăr - 1 albuş de ou - nucă sau stafide, rahat sau mac

Reteță cozonac. Cozonacii formaţi se aşează în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se lasă să mai crească în tăvi, apoi se ung cu gălbenuş de ou şi se presară zahăr tos deasupra. Cozonacul de Paşte se coace la o temperatură de 180 grade timp de aproximativ 30-40 min. Se poate face proba cu scobitoarea, având totuşi grijă să nu lăsăm uşa cuptorului prea mult deschisă în timpul verificării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult