Misiune impresionantă de salvare într-o peșteră din Apuseni. Au participat 58 de speologi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit scenarului, au avut misiunea dificilă de a aduce la suprafață o victimă lovită la picior, care se afla la peste 2 km în adâncurile peșterii.
Ca să reuşească, salvatorii s-au împărțit în 9 echipe și au încheiat misiunea după mai bine de 4 ore.
Intervențiile în peșteri sunt extrem de dificile, atât din cauza frigului, cât și a pasajelor înguste ce le îngreunează misiunea salvatorilor. Pe o parte din traseu, targa a fost întâi cărată pe brațe, iar apoi evacuată pe corzi și pe tiroliană.
”Nu trage, las-o așa! Bun! Lansăm targa. Bine, hai!”.
Temperatura în subteran nu depășește 7 grade Celsius, așa că salvatorii au pregătit un punct cald pentru ca victima să nu intre în hipotermie.
Dr. Cristian Cristorean, Salvamont Salvaspeo Bihor: ”Am asigurat asistența medicală a unei victime în vârstă de 49 de ani care a suferit o leziune la nivelul articulației, respectiv o fractură combinată cu luxație”.
În Munții Apuseni sunt peste 4.000 de peșteriPentru a face față provocării, speologii s-au împărțit în nouă echipe, ce au pregătit traseul pe care a fost evacuată victima, cu corzi și tiroliene.
Anamaria Manta: ”O echipă a fost echipa de consilieri tehnici și punctul de comandă, o echipă de asistență medicală a victimei, o echipă de telefonie, iar celelate echipe au fost echipe tehnice”.
Dr. Cristian Ciobotarescu, Salvaspeo România: ”Trebuie intervenit cu mijloace tehnice, corzi, carabiniere și dispozitive de tracționare a corzilor. Aceste exerciții sunt foarte utile salvatorilor”.
Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România: ”Au participat 58 de salvatori speologi din toată România. Exercițiul a durat 8 ore, din care 4 ore salvarea propriu-zisă”.
Exercițiul s-a desfășurat în Peștera Meziad, care are cel mai lung traseu din țară amenajat pentru turiști. În Munții Apuseni sunt peste 4.000 de peșteri, însă doar o parte pot fi vizitate.