Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misiune impresionantă de salvare într-o peșteră din Apuseni. Au participat 58 de speologi

Your browser doesn't support HTML5 video.

58 de speologi din toată țara au participat la un exercițiu de salvare din mediul subteran, într-o peşteră din Munții Apuseni.  

Potrivit scenarului, au avut misiunea dificilă de a aduce la suprafață o victimă lovită la picior, care se afla la peste 2 km în adâncurile peșterii.

Ca să reuşească, salvatorii s-au împărțit în 9 echipe și au încheiat misiunea după mai bine de 4 ore.

Intervențiile în peșteri sunt extrem de dificile, atât din cauza frigului, cât și a pasajelor înguste ce le îngreunează misiunea salvatorilor. Pe o parte din traseu, targa a fost întâi cărată pe brațe, iar apoi evacuată pe corzi și pe tiroliană.

”Nu trage, las-o așa! Bun! Lansăm targa. Bine, hai!”.

Citește și
turism pesteri
Românii și străinii caută răcoare în subteranele pământului. Turismul de peșteră are tot mai mulți adepți

Temperatura în subteran nu depășește 7 grade Celsius, așa că salvatorii au pregătit un punct cald pentru ca victima să nu intre în hipotermie.

Dr. Cristian Cristorean, Salvamont Salvaspeo Bihor: ”Am asigurat asistența medicală a unei victime în vârstă de 49 de ani care a suferit o leziune la nivelul articulației, respectiv o fractură combinată cu luxație”.

În Munții Apuseni sunt peste 4.000 de peșteri

Pentru a face față provocării, speologii s-au împărțit în nouă echipe, ce au pregătit traseul pe care a fost evacuată victima, cu corzi și tiroliene.

Anamaria Manta: ”O echipă a fost echipa de consilieri tehnici și punctul de comandă, o echipă de asistență medicală a victimei, o echipă de telefonie, iar celelate echipe au fost echipe tehnice”.

Dr. Cristian Ciobotarescu, Salvaspeo România: ”Trebuie intervenit cu mijloace tehnice, corzi, carabiniere și dispozitive de tracționare a corzilor. Aceste exerciții sunt foarte utile salvatorilor”.

Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo România: ”Au participat 58 de salvatori speologi din toată România. Exercițiul a durat 8 ore, din care 4 ore salvarea propriu-zisă”.

Exercițiul s-a desfășurat în Peștera Meziad, care are cel mai lung traseu din țară amenajat pentru turiști. În Munții Apuseni sunt peste 4.000 de peșteri, însă doar o parte pot fi vizitate.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult