Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda simplă prin care statul poate mări durata de viață a bucureștenilor cu 4 ani, dar nu o aplică. Despre ce este vorba

Your browser doesn't support HTML5 video.

În contextul în care Bucureștiul este un oraș îmbâcsit și neprietenos pentru oameni, peste 50 de organizații nonguvernamentale solicită prin proiectul "Centura verde a Capitalei" protejarea de îndată a pădurilor și așa puține din județul Ilfov.  

Organizațiile cer programe de reîmpădurire, acolo unde este posibil. Primul pas a fost realizat. Un proiect de lege, realizat la inițiativa societății civile, a fost depus în parlament.

La cei aproape două milioane de locuitori ai Capitalei ar trebui să existe peste 100 de mii de hectare de pădure pentru un mediu sănătos. Or, în prezent sunt în jurul Bucureştiului doar 18 mii de hectare, din care se tot taie.

Bucureştiul a rămas, din păcate, cu aproape jumătate din bariera verde de altădată. În Ilfov, suprafața împădurită este de 16 la sută, în loc de 30.

În toată zona metropolitană a oraşului au loc tăieri masive, iar Romsilva numeşte asta regenerare, acuză voluntarii de mediu.

Citește și
Sadiman
Un bărbat a plantat de unul singur o pădure întreagă. Sătenii îl credeau nebun, dar după 24 de ani au scăpat de secetă

În realitate, imaginile filmate de la înălțime arată cum mii de hectare au fost rase de pe faţa pământului.

Teoretic, o centură verde presupune suficiente păduri periurbane, care au un rol esențial în asigurarea calității vieții locuitorilor marilor orașe.

Primul pas pentru crearea unei centuri verzi a fost făcut prin depunerea unui proiect de lege în parlament, care prevede protejarea pădurilor din jurul Capitalei.

Alex Găvan, inițiator Centura Verde: ”Avem o capitală extrem de poluată, cu foarte puțin spațiu verde, legea presupune 26 de mp pe cap locuitor spațiu verde, avem undeva la 7. Această situație e agravată de tăierea pădurilor din jurul Bucureștiului, crearea centurii verzi presupune 3 piloni, unul să protejezi ce ai deja- asta face acest proiect de lege, 2, să facem disponibile locuri unde să replantăm, să reîmpădurim și nu în ultimul rând să redeschidem pădurea pentru oameni, pentru că foarte puțină lume știe, orice plimbare în pădure în România, alta decât pe un traseu marcat, este considerată infracțiune”.

Bucureștenii ar trăi cu 4 ani mai mult dacă autoritățile ar face ce și-au asumat deja

În pădurea Băneasa, din nordul Bucureștiului, există unul dintre puținele locuri amenajate cu trasee pentru alergare, alei pentru promenadă și spații de joacă pentru copii.

”- Veniți des aici?

- Cam o dată pe săptămână. Ca idee e fantastic să poți face lucrul asta și avem din ce în ce mai puțin șansa asta. Aici stăm destul de bine în comparație cu alte locuri, ai și pădure, păsări, e păcat, și așa avem atât de puțină pădure, să mai și tăiem”.

Diana Buzoian, inițiator proiect lege: ”Pe înțelesul oamenilor, nu putem trăi sănătos, nici bucureștenii, nici ilfovenii, atâta timp cât nu avem plămânii naturali pentru 2 milioane români, centura verde asta este, sunt plămânii naturali ai Bucureștiului și ai Ilfovului. Trebuie să și reconstruim această centură verde, că am pierdut deja prea mult din ea. Noi avem prin PNRR posibilitatea chiar acum să fie accesați bani pentru păduri periurbane și sper din suflet că autoritatiile din Ilfov vor accesa acești bani”.

Locuitorii Bucureștiului ar putea să câștige 4 ani de viață, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult