Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măsurile fiscale anunțate de Guvern îi nemulțumesc pe oamenii de afaceri. ”Angajații vor aduce bani de acasă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Măsurile fiscale anunțate de Guvern îi nemulțumesc pe oamenii de afaceri. Aceștia cer alte modificări, mai blânde, și aplicarea lor cel mai devreme de la 1 ianuarie 2023, nu de la 1 august, anul acesta.  

Șefii de companii reclamă atât creșterile de taxe, care vor duce la scumpiri și mai mari la raft, cât și taxarea în plus a celor care obțin venituri din job-uri part-time și câștiguri din jocuri de noroc.

Reprezentanții mediului de afaceri au fost chemați la consultări la guvern abia acum, când politicienii coaliției au finalizat proiectul.

Nicolae Ciucă, premier: ”Intrăm pe partea de final a demersului nostru privind modificările la Codul Fiscal, tot ce avem în funcțiune azi se bazează pe foarte multe excepții”.

Așa le-a explicat premierul Nicolae Ciucă oamenilor de afaceri veniți la guvern motivul pentru care este nevoie de schimbări fiscale.

Citește și
ANAF taxe
Preşedintele ANAF: Peste 71.000 contribuabili, în situaţia de a li se face sesizări penale

Citește și: Noile buletine ale românilor vor avea cip cu antenă încorporată. Se vor putea face și plăți contactless

Măsurile care afectează direct prețurile plătite de consumatori, precum majorarea accizei la alcool și schimbarea modului în care sunt taxate firmele din horeca, ar trebui să intre în vigoare de la anul, nu de luna următoare, spun oamenii de afaceri.

Radu Burnete, Confederația Concordia: ”Îi face pe investitori să intre în expectativă, cel puțin primul lucru pe care-l spui e ”hai, să iau o pauză două-trei luni până văd cum se așază lucrurile. Dacă ești un investitor internațional și în pauza aia ai altă oportunitate din Polonia, din Cehia, ai plecat”.

Micile firme vor fi lovite cel mai dur

Lista nemulțumilor este lungă. Oamenii de afaceri contestă creșterea TVA la băuturile cu zahăr de la 9% la 19%, pe care o consideră discriminatorie. Nu susțin nici coborârea plafonului de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pentru facilitățile fiscale din construcții, de pildă.

Cristian Erbașu, antreprenor în construcții: ”Am adus din nou argumente pentru un prag mărit la 15.000 de lei, în special pentru inginerii tineri care au tendința să plece în afara țării, de care avem nevoie pentru investițiile viitoare”.

Citește și: Un bărbat din Olt a fost găsit spânzurat în casa sa. A lăsat un bilet de adio pe o factură de utilități

Guvernul vrea ca, de anul viitor, impozitarea contractelor de tip part-time să se facă la nivelul salariului minim. Speră ca astfel să oprească practica prin care munca de opt ore este ascunsă în acte cu contracte cu timp redus de muncă. Dar patronii spun că măsura lovește în cei mai vulnerabili, mai ales că micile firme vor fi taxate mai dur.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România: ”Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie. O formulă corectă i-ar viza pe toți, de sus până jos - nu doar o parte a societății, adică microîntreprinderile”.

Noile taxe ar aduce la buget 13 miliarde de lei

Tot de anul viitor, câștigurile obținute de jucători ar urma să fie impozitate în trepte, până la un maximum de 40%, în cazul sumelor care depășesc pragul de 10.000 de lei.

Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers: ”Ce am solicitat noi e să se mute sarcina pe organizatori, să plătească niște de taxe de autorizare mai mari și, în același timp, câștigurile extreme să poată fi impozitate cu 40%, peste 66.750 lei”.

Deși schimbările fiscale au fost lansate în dezbatere publică de o săptămână, abia acum guvernul a demarat un maraton de consultări cu mediul de afaceri.

Citește și: Un bărbat din Suceava a spart un magazin, de foame. A mâncat două iarturi, o pâine și o roșie

Asta în condițiile în care Executivul să grăbește și ar vrea să adopte modificările chiar săptămâna aceasta.

Noile taxe și măsuri ar aduce în plus la buget 13 miliarde de lei anul viitor. Dacă acești bani ar fi investiți și nu ar merge pentru acoperirea deficitului bugetar, suma ar fi suficientă pentru construirea unei porțiuni de 100 de kilometri din Autostrada Unirii, între Tg. Neamț și Ungheni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult