Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legumele pentru conserve, tot mai scumpe. Explicațiile comercianților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi soarele de vară e încă prezent în vieţile noastre, gospodarii adevăraţi se gândesc deja la iarna rece, când cămara trebuie să fie plină de bunătăţi şi conserve delicioase.

Pe tarabele din piaţă îi aşteaptă vinete, roşii, gogoşari ori fructe de sezon, care vor lua drumul borcanelor, sub formă de zacuscă, bulion, murături sau gemuri.

Din pieţele Timișoarei, gospodinele ies cu sacoșele încărcate de legume pentru conserve.

Client: „Vinete, pur şi simplu vitene... le coc la jar şi le pun în congelator. Sunt mult mai bune făcute în casă şi în primul rând, special, la lemn de foc decât cele făcute la cărbuni”.

Clienţii susţin că legumele pentru conserve sunt mai scumpe faţă de alţi ani. Un kilogramul de gogoşari - de pildă - costă şi 7 lei. Acelaşi preţ îl au ardeii capia şi roşiile de grădină. Mai ieftin este ardeiul gras - 3 lei kilogramul.

Citește și
locuinta
Românii s-au sucit. Zonele unde casele cu teren au ajuns la preţ de garsonieră

În aceste condiţii, numai pentru bulion o să daţi în jur de 350 de lei.

Comerciant: „Avem marfă de sezon acum: roşii, ardei, castraveţi, varză. Roşiile 8 lei - 6 lei, astea mari de grădină. Ia uitaţi ce frumoase sunt, soi românesc!”. Reporter: „Cum sunt prețurile anul acesta?” Client: „Cam-cam...cam piţigăiate, nu acceptabile”.

Agitaţie nu este doar în pieţe, ci şi în bucătării. În Alba, de pildă, gospodinele pun castraveţi la murat după o reţetă simplă cu saramură şi mirodenii.

"Îi pun cu reţeta lui bunica şi a mamei mele, numai în saramură şi cu mirodeniile necesare cimbru, mărar, ardei iute, hrean (Care e secretul ca să stea?) Hreanul şi sărea, nu punem oţet”.

”Am cumpărat 2 kg de castraveţi cu 6 lei kg, am cumpărat mirodenii de 7 lei, în total m-a costat 19 lei, e drept că anul trecut în aceeaşi perioadă a anului m-ar fi costat între 13 şi 14 lei. O să punem mai puţine”.

Alţii pregătesc zilele acestea dulceţuri. „Fierbem fructul, le tăiem, fermenţii de fermentaţie şi zahărul îl adăugăm la final, să nu fie foarte dulce. Se lasă câteva ore bune cu zahăr, după care le punem la foc domol vreo 2-3 ore şi după care adăugăm zahărul”.

Anul acesta, preţul unui borcan de dulceaţă de afine va fi mai scump cu 3 lei.

„Materia primă e mai scumpă. Anul trecut cel mai bun preţ pentru un kg de afine a fost 9 lei, anul ăsta e cu 20-30% mai mult ca anul trecut”.

Cine nu vrea să se complice cu preparatul conservelor poate să cumpere gata făcute. Comerciant: „Doamnele nu prea mai pun. Avem murături la 10 lei kilogramul, murăturile autentice româneşti, varza murată, am făcut zacuscă, bulioane”.

Dacă totuşi vă înhămaţi să faceţi singuri, trebuie să ştiţi că pe lângă legume şi fructe aveţi nevoie de sticle şi borcane. În magazine, borcanul de 750 de grame costă 2 lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult